Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijas parlaments balsos par atkārtota "Breksita" referenduma rīkošanu

© REUTERS/ SCANPIX

Lielbritānijas parlaments ceturtdien balsos arī par atkārtota "Breksita" referenduma rīkošanu, paziņojis apakšnama spīkers Džons Berkovs.

Berkovs sēdes dienaskārtībā iekļāvis papildinājumu pie premjerministres Terēzas Mejas iesniegtā lēmumprojekta par "Breksita" atlikšanu, kas paredz atkārtotu tautas nobalsošanu.

Papildinājuma projektu iesniegusi neatkarīgo deputātu grupa, ko nesen izveidoja savu partiju pametušie leiboristi. Šiem labojumiem atbalstu izteikuši arī vairāki valdošās Konservatīvās partijas deputāti, kas noskaņoti pret Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Anna Subrija, kas pagājušajā mēnesī pameta toriju rindas un pievienojās jaunizveidotajai neatkarīgo deputātu grupai, norādījusi, ka papildinājuma apstiprināšanas izredzes ir atkarīgas no leiboristu līdera Džeremija Korbina nostājas.

Kā ziņots, Lielbritānijas parlamenta deputāti ceturtdien balsos par to, vai lūgt ES pagarināt izstāšanās termiņu no bloka, kas šobrīd ir paredzēta 29.martā.

Valdība lūgs likumdevējus atbalstīt tās plānu, lai tuvākajās dienās tiktu sarīkots vēl viens balsojums par "Breksita" vienošanos un pieprasītu izstāšanās termiņa atlikšanu neatkarīgi no iznākuma.

Izstāšanās tiktu atlikta līdz 30.jūnijam, ja "Breksita" vienošanās tiktu beidzot apstiprināta. Tiesa gan, tā jau divas reizes - janvārī un šonedēļ - parlamentā ar lielu balsu pārsvaru tikusi noraidīta.

Ja likumdevēji vienošanos noraidīs atkal, "Breksits" tiks atlikts uz ilgāku laiku un Lielbritānija būs spiesta maijā piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, norāda valdība.

Lūgums par "Breksita" atlikšanu būs jāizskata ES līderu samitā Briselē 21. un 22.martā.

ES līderi jau norādījuši, ka piekritīs "Breksita" atlikšanai vienīgi tad, ja Lielbritānija iesniegs konkrētus priekšlikumus krīzes pārvarēšanai.