Polija apšauba Starptautiskās aviācijas komitejas kompetenci

Žurnāla "Newsweek" poļu izdevums apšaubīja Starptautiskās aviācijas komitejas (SAK) kompetenci, kura izmeklē Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas "Tu-154" katastrofas iemeslus pie Smoļenskas, otrdien vēsta "lenta.ru".

Pirmdien publicētajā rakstā "SAK: korumpēti debesu pārvaldnieki?" izteikts pieņēmums, ka iestāde, kas atbild par aviokatastrofu izmeklēšanu Neatkarīgās Valstu Savienības (NVS) teritorijā, bieži vien nonāk pie patiesībai neatbilstošiem secinājumiem.

Žurnālisti vērš uzmanību uz lidmašīnas "Armavia" katastrofu 2006. gadā, kurā gājuši bojā 113 cilvēki. Toreiz tika konstatēta pilotu kļūme, taču lidsabiedrība izmeklēšanas rezultātiem nepiekrita. Kā apgalvo "Newsweek", viens no iemesliem, kādēļ piloti zaudēja orientierus, bija Soču lidostas iekārtu bojājumi, kurus iepriekš sertificēja SAK.

Tiek minēti arī citi gadījumi, kad komiteja izmeklējusi incidentus, kurus varēja izraisīt SAK apstiprinātās iekārtas.

Lai gan Polijas prezidenta lidmāšinas katastrofas izmeklēšana vēl nav pabeigta, eksperti jau tagad, balstoties uz publiskotajiem datiem, apgalvo, ka to izraisīja piloti.

Kā ziņots, iepriekš noteiktais termiņš aviokatastrofas izmeklēšanai pagarināts līdz sešiem mēnešiem, kas nozīmē, ka izmeklētājiem darbs jāpabeidz līdz šā gada 10.oktobrim, informēja Krievijas tieslietu ministrs Aleksandrs Konovalovs.

Tikmēr bojāgājušā Polijas līdera dvīņubrāļa Jaroslava Kačiņska pārstāvētā partija "Likums un taisnīgums" jau paziņojusi, ka grasās nākt klajā ar saviem izmeklēšanas secinājumiem saistībā ar aviokatastrofu.

Kā ziņots, 10.aprīlī lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas pilsētas Krievijas rietumos gāja bojā toreizējais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa dzīvesbiedre Marija un citas augstas amatpersonas. Polijas delegācija bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā. Pavisam katastrofā dzīvību zaudēja 96 cilvēki.