Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Pentagons lūdz izmitināt ASV teritorijā 5000 imigrantu bērnu

© SIPA/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ir lūgusi Aizsardzības ministriju sagatavoties līdz 5000 imigrantu bērnu, kurus nepavada pieauguši radinieki, izmitināšanai apstākļos, kad pastiprinās "krīze" uz ASV-Meksikas robežas, ceturtdien paziņoja Pentagona pārstāvji.

Veselības un cilvēkresursu ministrija (HHS) "lūdza Aizsardzības ministrijas atbalstu, lai atrastu telpas līdz 5000 nepavadītu migrantu bērnu izmitināšanai Aizsardzības ministrijas iestādēs līdz 2019.gada 30.septembrim, ja tas būtu nepieciešams," sacīja Pentagona preses sekretāre pulkvežleitnante Džeimija Deivisa.

Šis lūgums nodrošināt gultasvietas imigrantu bērniem ir preventīvs, jo tās varbūt netiks izmantotas.

Pēdējos mēnešos ir pieaudzis ģimeņu un nepavadītu bērnu skaits, kas nelegāli ierodas ASV no Meksikas teritorijas. Šie imigranti pārsvarā ir no Centrālamerikas valstīm, un lielākā daļa no viņiem pieprasa patvērumu.

Muitas un robežapsardzes aģentūra (CBP) informēja, ka februārī ir aizturēti 6825 nepilngadīgie, kas bez ģimenes locekļu pavadības nelegāli šķērsojuši robežu. Janvārī bija 5119 šādu nepilngadīgo, bet oktobrī - 4968.

CBP nodod šos bērnus HHS Bēgļu izmitināšanas birojam, kas mēģina tos izmitināt pie radniekiem vai citām ģimenēm ASV, kamēr tiek izskatīti viņu pieprasījumi par palikšanu valstī. Šo pieprasījumu izskatīšana var ilgt divus gadus.

CBP komisārs Kevins Makalīnans otrdien paziņoja, ka nelegālā imigrācija ASV februārī sasniegusi vairāku gadu augstāko līmeni, jo mēneša laikā apturēti vai aizturēti 76 000 nelegāli imigranti, un valdības iestādēm ir grūti tikt ar to galā.

"Mēs pašaik saskaramies ar humāno un nacionālās drošības krīzi pie mūsu dienvidrietumu robežas," sacīja komisārs.

Iekšzemes drošības ministre Kirstjena Nīlsena trešdien prognozēja, ka imigrantu skaits tuvākajos mēnešos pieaugs.

Viņa sacīja, ka daudzos gadījumos bērni tiek izmantoti par "bandiniekiem" iekļūšanai ASV un ka cilvēku kontrabandistu grupas viņus pat “izmanto atkārtoti”, lai palīdzētu lielākām grupām šķērsot robežu un palikt ASV.

Nīlsena sacīja, ka viņa jūt līdzi imigrantiem, bet uzstāja, ka "tas ir ārkārtas stāvoklis”, kādu jau februārī izsludināja Tramps.