Puertoriko bažas par narkobaronu kariem

ASV Narkotiku apkarošanas biroja amatpersonas pieļauj iespēju, ka Puertoriko tuvākajā laikā var uzliesmot plaši kari starp narkotiku tirgoņu bandām. Sestdien tika apcietināts ievērojamākais Karību jūras reģiona narkotiku kontrabandists Hosē Figuero Agosto, un ļoti iespējams, ka viņa grupējumā sāksies cīņa par varu.

"Šis puisis bija īsts savas organizācijas līderis. Un ikreiz, kad šāda līmeņa vadītāju apcietina vai nogalina, viņa ļaudis sāk cits ar citu cīnīties, vēloties pārņemt kontroli. Un man šķiet, ka ir tikai laika jautājums, kad šeit sāksies asinspirts," sarunā ar AP sacījis ASV Narkotiku apkarošanas biroja Karību jūras departamenta īpašais aģents Havjērs Pena.

45 gadus vecais puertorikānis H. Figuero, kuru amerikāņu mediji nereti salīdzinājuši ar bēdīgi slaveno kolumbiešu narkobaronu Pablo Eskobaru, vairāk nekā desmit gadu garumā kontrolēja narkotiku transportēšanu uz ASV un sekmīgi izvairījās no apcietināšanas. Sestdien narkobarons aizturēts vienā no Puertoriko galvaspilsētas Sanhuanas priekšpilsētām, turklāt viņa gūstīšanas operācijā piedalījušies gan ASV Narkotiku apkarošanas biroja, gan Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti, gan Puertoriko policijas darbinieki.

BBC atgādina, ka 1999. gadā H. Figuero, uzrādot viltotu dokumentu par atbrīvošanu, izdevās izbēgt no cietuma Puertoriko, kur viņš izcieta mūža ieslodzījumu (precīzāk – 209 gadu cietumsodu) par slepkavību. Viņa vadītais noziedznieku grupējums kontrolējis Kolumbijas kokaīna piegādes ASV caur Puertoriko un Dominikānas Republikas teritoriju, turklāt Dominikānā narkobaronam bija izdevies nodibināt labas attiecības ar vietējā sabiedrības krējuma pārstāvjiem. Interesanti, ka 2001. gadā Dominikānas Republikas policija divas nedēļas turēja H. Figuero ieslodzījumā aizdomās par līdzdalību narkotiku tirdzniecībā, taču, uzrādot viltotus dokumentus, viņam izdevās noslēpt savu identitāti.

Pagājušā gada septembrī Dominikānas Republikā notika plaši reidi pret narkotiku tirgotājiem, kuru laikā tika konfiscēts H. Figuero piederošais rančo ar nelielu privāto zoodārzu un deviņas lepnas automašīnas, to skaitā divi Ferrari. Bruņām klātajā Mercedes Benz limuzīnā izmeklētāji atrada 4,6 miljonus dolāru skaidrā naudā. Pašam narkobaronam izdevās izbēgt, neraugoties uz to, ka pakaļdzīšanās laikā policija sašāva viņa automašīnas riepas.

Pēc sestdien notikušā aresta Puertoriko gubernators Luiss Fortuno paziņojis, ka notikušo jau telefonsarunā apspriedis ar Dominikānas Republikas prezidentu Leonelu Fernandesu. AP atgādina, ka šīs valsts varasiestādes viņam vēlas izvirzīt apsūdzības cilvēku nolaupīšanā, naudas atmazgāšanā, slepkavībās un narkotiku tirdzniecībā. Tomēr daudz ticamāk, ka notvertais narkobarons tiks tiesāts ASV teritorijā.

Pasaulē

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas rudens vētrā, ir redzams: Zviedrijas valdība arī šodien turpina konsekvento politiku — darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai novērstu patiesības noskaidrošanu par to, kas īstenībā izraisīja 852 cilvēku nāvi.

Svarīgākais