Lai cīnītos ar narkokarteļiem, Meksikā veidos 50 000 vīru lielu Nacionālo gvardi

© Reuters/Scanpix

Meksikas likumdevēji ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēmuši likumu par 50 000 vīru lielas Nacionālās gvardes izveidi cīņai ar valsts narkokarteļiem.

Likumu pagājušajā nedēļā vienbalsīgi atbalstīja Senāts un ceturtdien ar 463 balsīm pret vienu tas tika apstiprināts parlamenta apakšpalātā.

Tas vēl ir jāapstiprina valsts 32 štatu likumdevējiem.

Nacionālās gvardes izveide ir Meksikas prezidenta Andresa Manuela Lopesa Obradora stratēģijas daļai cīņai ar narkokarteļiem un vardarbību.

Stratēģijas kritiķi norāda, ka gvardes izveide novedīs pie permanentas valsts militarizācijas un neatrisinās esošās problēmas.

Janvāra beigās Lopess Obradors pasludināja, ka valsts karš pret narkotikām ir beidzies, un valdība vairs neizmantos armiju narkotiku karteļu vadoņu notveršanai.

Kopš 2006.gada, kad Meksikas valdība cīņai ar narkotiku biznesu iesaistīja armiju, valstī nogalināti vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Armijas iesaistīšana cīņā pret karteļiem tikusi plaši kritizēta. Lai arī šī stratēģija palīdzēja notvert virkni narkobaronu, to pavadīja vardarbības uzplūds, sadrumstalotajiem karteļiem izvēršot cīņu vienam pret otru un drošības spēkiem.

Meksikā pagājušajā gadā tika pastrādāts rekordliels skaits slepkavību - 33 341, krietni pārspējot iepriekšējā gada rādītājus.