Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps kļūdaini izsakās par "Islāma valstij" piederošajām teritorijām Sīrijā

© AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien apgalvoja, ka džihādistu grupējums "Islāma valsts" ir zaudējis simtprocentīgi visu teritoriju, ko tas savulaik kontrolēja Sīrijā, lai gan ASV amatpersonas Vašingtonā un cilvēki Sīrijā atzīst, ka šis grupējums vēl kontrolē nelielu Sīrijas teritoriju.

Tramps ar šo paziņojumu vērsās pie karavīriem Aļaskas štatā, kur viņš bija piestājis, lai prezidenta lidmašīnai tiktu uzpildīta degviela atceļā no Vjetnamas, kur viņš bija ticies ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Viņš atzīmēja, ka "Islāma valsts" jau daudzus mēnešus bija uz visa sava Sīrijas kalifāta zaudēšanas robežas.

"Tagad mēs to esam ieņēmuši par 100 procentiem," sacīja Tramps. "Teritorija, zeme - mums tā tagad pieder par 100 procentiem. Mēs to izdarījām daudz īsākā laika periodā, nekā bija paredzēts," viņš piebilda.

Tramps ir kļūmīgi izteicies par "Islāma valsti" arī iepriekš. Viņš 15.februārī solīja, ka 24 stundu laikā tiks paziņots par "Islāma valsts" "izskaušanu", bet šāds paziņojums nesekoja.

Lai gan Pentagona amatpersonas ir pārliecinātas, ka "Islāma valsts" ir uz sakāves robežas, cīņa pret to vēl nav beigusies.

ASV un citas Rietumvalstis atbalsta grupējumu "Sīrijas Demokrātiskie spēki", kura kurdu un arābu kaujinieki ir cīnījušies pret "Islāma valsti" vairāk nekā trīs gadus.

"Islāma valsts" kaujinieki un civiliedzīvotāji atrodas nelielā zemes joslā gar Eifratas upi. Saskaņā ar amatpersonu teikto militārās operācijas ir apturētas, lai šajā rajonā nošķirtu civiliedzīvotājus no "Islāma valsts" kaujiniekiem.

"Sīrijas Demokrātiskie spēki" veic biometriskās pārbaudes visiem pieaugušajiem vīriešiem, meklējot "Islāma valsts" kaujiniekus, kas var būt paslēpušies starp civilajiem bēgļiem.