Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Mobilās pasaules nākotnes tehnoloģijas kļūst arvien komplicētākas

© EPA/Scanpix

Mobilo tehnoloģiju kongress (Mobile Word Congress – MWC) ir vieta, kur reizi gadā tiekas mobilās pasaules smagsvari, lai parādītu pasaulei savu jaunāko veikumu – modernākos telefonus, jaunākās tehnoloģijas un dalītos nākotnes vīzijās. Šī gada kongresa lielākā intriga – lokāmi mobilie telefoni un 5G.

MWC ir viens no pasaules vērienīgākajiem notikumiem mobilo tehnoloģiju jomā, kas šogad atkal notiek Spānijas pilsētā Barselonā. Tā dalībnieku skaits sen stabili pāri 100 tūkstošiem cilvēku. Šogad kongresā ar savu stendu piedalās arī viens Latvijas uzņēmums - SIA Latvijas mobilais telefons (LMT).

Salokāmi telefoni

Daudzi mobilo telefonu lietotāji jau sen ir pieraduši pie skārienjutīgiem ekrāniem, inteliģentām kamerām, pirkstu nospiedumu lasītājiem un šīs nesen vēl revolucionārās idejas uztver jau kā pašas par sevi saprotamas. Dažbrīd šķiet, ka mobilo telefonu ražotāji vairs ne ar ko nevar pārsteigt. Taču, izrādās, var - viedtelefonu var ne tikai locīt, bet pat pilnībā salocīt.

Dienvidkorejas tehnoloģiju milzis Samsung par savu jaunāko revolucionāro veikumu - pirmo salokāmo mobilo telefonu Galaxy Fold - paziņoja jau pirms nedēļas, taču savām acīm un tuvumā pasaule to varēja ieraudzīt vien MWC izstādē.

Galaxy Fold ar savu 7,3 collu Infinity Flex displeju, ko var salocīt kompaktā ierīcē, faktiski ievieš pilnīgi jaunu viedtālruņu kategoriju. Tagad lietotājiem ir labākais no abām pasaulēm: kompakta ierīce, kas ir atlokāma, lai atklātu līdz šim lielāko Samsung viedtālruņa displeju. Lielais un multiaktīvais ekrāns nodrošina iespēja atvērt pat trīs aktīvās lietotnes vienlaikus, lai vienlaikus sarakstītos, spēlētu, dalītos - ko nu kurā brīdī lietotājs vēlas. Lai nodrošinātu, ka viss notiek nevainojami, pat tad, kad tiek izmantotas trīs lietotnes vienlaikus, Samsung aprīkoja Galaxy Fold ar lielas veiktspējas jaunākās paaudzes AP mikroshēmu un 12 GB RAM atmiņu, kurai ir tāda pati veiktspēja kā datoram. Galaxy Fold arī spēj patstāvīgi vienlaikus uzlādēt sevi un otru ierīci, izmantojot Wireless PowerShare, pievienojot to parastajam lādētājam.

Neviens telefons vairs nav iedomājams bez kameras, bet Galaxy Fold kameras sistēmai ir sešas lēcas - trīs aizmugurē, divas iekšpusē un viena vākā - tāpēc tā ir īpaši elastīga.

Galaxy Fold apvieno materiālu, inženierzinātnes un displeja inovācijas, kas ir izstrādātas astoņu gadu laikā pēc Samsung pirmā elastīgā displeja prototipa debijas 2011. gadā. Lai iekšējais ekrāns būtu ne tikai vienkārši liecams, bet pat salokāms, Samsung izgudroja jaunu polimēra slāni un radīja displeju, kas ir uz pusi plānāks nekā tipisks viedtālruņa displejs. Jaunais materiāls padara Galaxy Fold elastīgu un izturīgu, radītu ilgstošai lietošanai. Galaxy Fold var atvērt un aizvērt tikpat viegli kā grāmatu, taču, lai tā notiktu, telefona izstrādātāji ir radījuši sarežģītas eņģes ar vairākiem savienotiem zobratiem. Tiesa, lietotāja acīm tas ir paslēpts, lai nodrošinātu vienlaidus elegantu izskatu. Galaxy Fold globāli būs pieejams no 2019. gada 2. ceturkšņa.

Salokāmu telefonu dienu pirms MWC prezentēja arī Ķīnas ražotājs Huawei.

5G ēra sākusies

Piektās paaudzes mobilās tehnoloģijas jeb 5G vairs nav tāla un mistiska nākotne. Patiesībā šīs tehnoloģijas jau darbojas. 5G iespējas tika plaši demonstrētas arī MWC, sākot ar testa ierīcēm līdz reāliem piemēriem.

Līdz šim mobilo sakaru operatori par 5G palaišanas plāniem komercrežīmā varēja izturēties samērā relaksēti, jo tirgū vēl nebija ierīces, kas atbalsta šo standartu, bet tagad 5G tīkls ir izmantojams, jo tirgū jau ir parādījušies pirmie 5G atbalstošie mobilie telefoni, piemēram, Samsung Galaxy S10 5G, kas ir gatavs darboties jaunākajā mobilo tehnoloģiju apraides standartā. Šim modelim atšķirībā no pārējiem Galaxy S10 ir vēl lielāks 6,7 collu displejs, citādas kameras, lielāks 4500 mAh akumulators. Arī jaunajam Galaxy Fold būs 5G versija.

Tradicionālais piemērs, kas lietotājam ļauj saprast 5G priekšrocības, ir liela datu apjoma, piemēram, augstas izšķirtspējas filmas lejuplāde. Izmantojot 2G, tas aizņemtu 24 dienas, ar 3G - 21 stundu, ar 4G - 5 minūtes, bet ar 5G - 5 sekundes. Filmu lejuplāžu fani par šādu iespēju, protams, sajūsminās, taču lielākais ieguvums no 5G ir uzņēmējdarbībā, pilsētplānošanā, klimatisko katastrofu prognozēšanā, sarežģītu operāciju attālinātā veikšanā, sabiedriskajā drošībā - visur, kur vien nepieciešams vienlaikus pārraidīt un analizēt ļoti lielu datu plūsmu.

«5G ļauj saslēgt vienlaikus lielu skaitu ierīču, kas darbojas autonomi, sazinoties viena ar otru. Pat tosteris, attiecīgi aprīkots, var pārraidīt datus,» atklāja Samsung Knox pārstāvis Pengs Nings. Taču šīs lielās iespējas reizē arī rada bažas par datu drošību, kas aktualizējās pēc nesena skandāla, kad ASV, pamatojoties uz drošības risku, rekomendējušas Eiropas Savienībai (ES) nesadarboties ar Ķīnas ražotāju Huawei 5G tīkla ieviešanā.

Arī Samsung izstrādā 5G tehnoloģijas, kuras izmanto vairākas valstis, taču, kā skaidroja P. Nings, Samsung ļoti lielu uzmanību pievērš drošības jautājumiem. Visos jaunākajos Samsung Galaxy viedtālruņos drošības risinājums Knox ir iestrādāts jau mikročipa līmenī, un tas atbilst visstingrākajām drošības prasībām.

Latvijas inovācijas pasaulei

MWC piedalās vairāk nekā 2400 kompāniju un vairākas valstis ar saviem stendiem. Tādu ir izveidojusi arī mūsu kaimiņvalsts Igaunija, bet ne Latvija. Toties izstādē piedalās mobilo sakaru operators LMT, kas izstādes apmeklētājus pārsteidz ne tikai ar tehnoloģiskiem risinājumiem, bet arī ar unikālu stendu. Tas ir gatavots no kūdras un izceļas starp citiem stendiem, kas lielākoties gatavoti no plastmasas, metāla, žilbinošām gaismām.

LMT kongresā piedalās jau otro gadu un šoreiz iepazīstina apmeklētājus ar tehnoloģiju inovācijām četros virzienos: ar produktiem citiem operatoriem - zvanu centrāles risinājumu mobilajā tīklā un viedtelevīziju; ar digitālo ceļu un savienoto auto tehnoloģijām; ar lietu interneta sensoriem un vārtejām; ar glābšanas droniem ar datorredzi un bezpilota lidaparātu satiksmes pārvaldības risinājumu.

Lai gan Latvijai nav sava stenda, LMT stendu var uzskatīt par daļu no Latvijas. Turklāt, kā Neatkarīgajai uzsvēra LMT prezidents Juris Binde, LMT stends šajā izstādē ir kā inovāciju centrs, jo līdz ar LMT tehnoloģiju sasniegumiem šeit tiek prezentēta arī Rīgas Tehniskā universitāte, Vidzemes augstskola, citi Latvijas uzņēmumi un jaunuzņēmumi, ar ko LMT sadarbojas jauno produktu izstrādē.

«Startēt vienā no lielākajām mobilo tehnoloģiju izstādēm līdzās tādiem milžiem kā Samsung, Nokia, Google un Amazon ir ne tikai liels izaicinājums, bet arī apliecinājums tam, ka Latvijā varam radīt līdzvērtīgus produktus un inovatīvas tehnoloģijas. Turklāt līdz ar 5G tehnoloģiju ienākšanu iespējas īstenot pārdrošas idejas un radīt globāli konkurētspējīgus risinājumus kļūs vēl plašākas, tādēļ paredzams, ka Latvijas vārdu šāda mēroga pasākumos dzirdēsim arvien biežāk,» norādīja J. Binde.