Meksikas līcī jauna naftas noplūde

Meksikas līcī pie avarējušā urbuma konstatēta metāna noplūde, kas nozīmē, ka noplūst arī nafta, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.

Metāna gāze sūcas no jūras grunts netālu no urbuma. Tas var nozīmēt, ka pirms nedēļas ar vāku noslēgtajā urbumā var būt plaisas.

Par to ziņo portāls delfi.lv

Ja gāzes noplūde tiks apstiprināta, britu enerģētikas gigants BP pieņems lēmumu apturēt jauna noslēga izmēģinājumu un atvērt vārstuļus naftas atsūknēšanai.

Kā vēstīts, vēl piektdien BP pirmais viceprezidents Kents Velss paziņoja, ka seismiskās un akustiskās analīzes, kas veiktas pirmajās 24 stundās pēc noslēga uzlikšanas naftas urbumam Meksikas līcī, neuzrāda nekādas naftas noplūdes.

Par noslēga uzstādīšanu BP paziņoja 12. jūlijā. Tika vēstīts, ka tas varētu apturēt praktiski visu noplūstošo naftu - līdz pat 80 000 barelu dienā.

Jau ziņots, ka iepriekš uzņēmums mēģināja novērst naftas noplūdi no urbuma Meksikas līcī ar operāciju "top-kill", kurā bija iecerēts "aizkorķēt" avarējušo urbumu, taču tā ir izgāzusies. "Top - kill" operācija paredzēja iesūknēt urbumā speciālo maisījumu, kas liktu naftai sabiezēt, bet vēlāk arī cietāku grunts maisījumu, bet pēc tam urbuma vietu Meksikas līča dibenā bija plānots cementēt. Taču pēc trīs dienu cīņas BP inženieri atzinuši savu neveiksmi.

Eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas 20. aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī. Nafta sāka izplūst līča ūdeņos, izraisot ekoloģisko katastrofu.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais