Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Dāņu žurnālists grāmatā apgalvo, ka "Nord Stream 2" bez Šrēdera nebūtu iespējams

© Reuters/Scanpix

Gāzesvads "Nord Stream 2", kas savienos Vāciju un Krieviju, nebūtu iespējams bez Vācijas ekskanclera Gerharda Šrēdera un viņa kontaktiem, jaunā grāmatā apgalvo dāņu žurnālists Jenss Hevsgords.

Grāmatā pētīti bijušās Padomju Savienības un komunistiskās Austrumvācijas aģentu iesaistīšanās lobēšanā par "Nord Stream 2" projektu, vēsta poļu laikraksts "Gazeta Polska Codziennie".

Krievijas un Vācijas kopīgais projekts "Nord Stream 2" raisa bažas, ka Maskava iegūs pārlieku lielu kontroli pār Eiropu, īpaši kaitējot Polijai un Ukrainai. Triju Baltijas valstu un Polijas parlamentu spīkeri pērn kopīgā vēstulē brīdinājuši citu Eiropas valstu parlamentus, ka šis gāzesvads ir Maskavas politikas instruments, kas padziļinās Eiropas atkarību no Krievijas, bet Eiropas Parlaments pagājušajā mēnesī pieņēma rezolūciju, kurā nosodīja "Nord Stream 2" būvi.

"Nord Stream 2" projektā līdz ar Krievijas koncernu "Gazprom" iesaistītas Vācijas kompānijas "Wintershall" un "Uniper", Nīderlandes un Lielbritānijas "Shell", Francijas "Engie" un Austrijas OMV.

"Gazeta Polska Codziennie" citēja Hevsgorda sacīto, ka Vācijas valdība, atbalstot šo projektu, uztur pie dzīvības Krievijas prezidenta Vladimira "Putina kleptokrātiju".

Šrēders atstāja kanclera amatu 2005. gadā un pēc tam kļuva par "Nord Stream 2" direktoru padomes priekšsēdētāju.

Polijas prezidents Andžejs Duda oktobrī, viesojoties Vācijā, aicināja apturēt "Nord Stream 2" projektu, norādot, ka tas izjauks "enerģētikas līdzsvaru" un apdraudēs Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis.

Duda sacīja, ka šis projekts izgaismojis solidaritātes trūkumu starp Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pērnā gada maijā nodēvēja "Nord Stream 2" projektu par "jaunu hibrīdieroci", kas tiks pavērsts pret ES un NATO.