Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Sīrijā nogalināts džihādists – "Parīzes uzbrukumu balss"

© AFP/Scanpix

Džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieks no Francijas, kas kļuva bēdīgi slavens ar viņa ierunātu audioierakstu, kurā šis grupējums uzņēmās atbildību par 2015.gada novembra teroraktiem Parīzē, ir nogalināts naktī gaisa triecienā, pavēstīja ziņu avoti drošības spēkos.

Fabjēns Klēns, kurš esot devies uz Sīriju 2015. gada martā, tika nogalināts "Islāma valsts" pēdējā Sīrijas bastionā Baguzā, sacīja ziņu avoti, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Klēns bija rūdīts džihādists, kurš 2009. gadā tika atzīts par vainīgu, ka palīdzējis sūtīt ekstrēmistus cīnīties pret ASV spēkiem Irākā. Sešus gadus pēc tam viņš pats aizbrauca dzīvot "Islāma valsts" pasludinātajā kalifātā.

Klēns savā videoierakstā pēc Parīzes teroraktiem paziņoja, ka "astoņi brāļi ar spridzekļu vestēm un kaujas šautenēm" ir sarīkojuši "svētīgu uzbrukumu (..) krustnešu Francijai".

Propagandas ierakstā arī tika brīdināts, ka šis džihādistu uzbrukums ir tikai "vētras sākuums".

"Islāma valsts" kaujinieki 2015. gada novembrī Parīzē un pie tās noslepkavoja 129 cilvēkus, sarīkojot koordinētus uzbrukumus restorāniem un bāriem, koncertzālei "Bataclan" un nacionālajam stadionam.

Gaisa triecienā, kurā tika nogalināts Fabjēns Klēns, tika ievainots viņa brālis Žans Mišels, kurš arī ir džihādists.

Francijas Aizsardzības ministrija un Ārlietu ministrija vēl nav apstiprinājušas ziņu par šī džihādista nāvi.

Fabjēns Klēns, kurš bija pazīstams arī kā brālis Omars vai kā Abu Adams al Faransi, pārgāja islāmā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Viņa vecums tiek lēsts nedaudz virs 40 gadiem.

Viņš bija cēlies no Francijai piederošās Reinjonas salas, bet vēlāk pārcēlās uz kontinentālo Franciju.

Klēnam 2009. gadā tika piespriests piecu gadu cietumsods par tīkla organizēšanu, kas sūtījis savervētus ekstrēmistus cīnīties pret ASV spēkiem Irākā.

Viņš ar brāli Žanu Mišelu tolaik darbojās radikālo islāmistu Artigā šūniņā pie Tulūzas Francijas dienvidrietumos.

Tiek uzskatīts, ka brāļus Klēnus radikalizēja sīriešu izcelsmes francūzis Olivjē Korels, kurš iesaukts par "balto imāmu"