Aktieris Džasijs Smolets pats inscenējis rasistu un homofobu uzbrukumu

© AP/Scanpix

No cietušā līdz apsūdzētajam un arestantam – šādu ceļu trīs nedēļu laikā nogājis līdz šim mazpazīstamais amerikāņu aktieris Džasijs Smolets, kurš apgalvoja, ka Čikāgā kļuvis par divu rasistu, homofobu un ASV prezidenta Donalda Trampa piekritēju upuri. Tagad noskaidrojies, ka šis incidents bijis inscenēts, un tas neveiklā situācijā nostādījis arī daudzās slavenības un amatpersonas, kas uzbrukumu tumšādainajam gejam iztēloja kā Trampa Amerikas skarbo realitāti.

29. janvārī 36 gadus vecais Dž. Smolets, kurš ir viens no televīzijas seriāla Empire aktieriem, vērsās Čikāgas policijā, paziņojot, ka kļuvis par uzbrukuma upuri, atgādina Reuters.

Vēlā vakara stundā uz ielas viņam klāt pienākuši divi vīrieši, izteikuši rasistiskus un homofobiskus apvainojumus, iekaustījuši, aplējuši ar ķimikāliju, kas, kā noskaidrojies vēlāk, bijis balinātājs, un apmetuši ap kaklu virvi, it kā grasītos pakārt tuvākajā kokā. Policijai aktieris stāstījis, ka noziedznieki valkājuši maskas, tāpēc viņus aprakstīt nespēj, taču skaidri atcerējās, ka abi divi vairākkārt piesaukuši MAGA (D. Trampa lozunga Make America Great Again abreviatūra) valsti, kurā tādiem kā Dž. Smolets neesot vietas.

Ziņa par uzbrukumu izraisīja lielu ažiotāžu, un Dž. Smoletu publiski atbalstīja gan šovbiznesa zvaigznes (Elēna Dedženersa, Keitija Perija, Emma Votsone un citi), gan demokrātu partijas politiķi, vairākus senatorus un viceprezidentu Džo Baidenu ieskaitot, raksta AP. Viņu ieskatā šāds uzbrukums varējis notikt vien tāpēc, ka par Baltā nama saimnieku kļuvis D. Tramps, kurš ar savu rīcību šķeļot tautu un veicinot naida izpausmes. Nākamās nedēļas laikā šie aktīvisti ne reizi vien pārmeta Čikāgas policijai gauso izmeklēšanu, dodot mājienus, ka policisti droši vien ir rasistu pusē. Jādomā, ka šobrīd šie ļaudis savu aktīvo pilsonisko nostāju nožēlo, jo Dž. Smolets, prasti sakot, ir viņus iegāzis.

Čikāgas policija savu darbu ir padarījusi līdz galam. Lai gan uzbrukums noticis vietā, kur nav bijis nevienas novērošanas videokameras, policisti rūpīgi izpētījuši citu kameru ierakstus un galu galā identificējuši divus cilvēkus, kuri tuvējā veikalā iegādājušies slēpošanas maskas, bet vēlāk fiksēti arī netālu no notikuma vietas. Pagājušās nedēļas nogalē šie vīrieši aizturēti Čikāgas lidostā uzreiz pēc tam, kad atgriezušies no ceļojuma uz dzimto Nigēriju. Tad arī noskaidrojies, ka brāļus Olu un Abelu Osundairo (abi savulaik piedalījušies Empire masu skatos, bet viens no brāļiem rūpējas par Dž. Smoleta fizisko sagatavotību) uzbrukuma inscenēšanai nolīdzis pats aktieris, kuram acīmredzot trūcis valsts mēroga slavas. Tagad viņš to patiešām ir ieguvis. Dž. Smoletam izvirzītas oficiālas apsūdzības policijas maldināšanā - par šādu noziegumu paredzēts līdz trim gadiem ilgs cietumsods, turklāt vainīgajam būs jāatlīdzina visi izdevumi, kas radušies, izmeklējot lietu. Vēlā trešdienas vakarā Dž. Smolets pats pieteicies policijā, bet vakar vakarā (pēc ASV laika) bija ieplānota tiesas sēde, lai lemtu par viņam piemērojamo drošības līdzekli.