Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

"Swedbank" uztic auditorfirmai EY izmeklēt aizdomas par naudas atmazgāšanu bankā

© Reuters/Scanpix

Zviedrijas "Swedbank" prezidente Birgite Bonnesena nolēmusi uzticēt auditorfirmai EY veikt izmeklēšanu par Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT ziņoto, ka ir aizdomas, ka "Swedbank" varētu būt iesaistīta naudas atmazgāšanā caur Dānijas banku "Danske Bank".

"Swedbank" uzdevusi auditorfirmai EY veikt neatkarīgu analīzi par materiāliem, kurus pēc "Swedbank" lūguma bankai nodevusi SVT. EY varēs lūgt "Swedbank" sniegt papildu informāciju, ja tas būs nepieciešams.

"Mēs ļoti nopietni uztveram [SVT raidījumā] "Uppdrag granskning" ziņoto. Naudas atmazgāšanas novēršana ir viena no svarīgākajām lietām, par ko ir atbildīga banka. Tāpēc esmu piešķīrusi EY plašas pilnvaras neatkarīgi un pamatīgi izmeklēt informāciju, kas tika sniegta televīzijas raidījumā," paziņojumā norādījusi Bonnesena.

EY jāziņo "Swedbank" prezidentei un direktoru padomei par izmeklēšanas rezultātiem ne vēlāk kā pirms 28.martā paredzētās "Swedbank" akcionāru sapulces.

Zviedrijas sabiedriskās televīzijas pētnieciskās žurnālistikas programma "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") ziņojusi par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015. gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.