Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Porošenko: Kopš Krievijas agresijas sākuma krituši 2949 ukraiņu karavīri

© Scanpix

Piecos gados kopš Krievijas agresijas sākuma krituši 2949 ukraiņu karavīri, otrdien paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"2949 karavīri atdevuši savas dzīvības, lai mums būtu iespēja mainīt valsti," pavēstīja Porošenko, uzstājoties Augstākās radas sēdē, kas veltīta piektajai gadadienai kopš Krievijas bruņotās agresijas sākuma pret Ukrainu.

Pēc viņa teiktā, Maskava ir nolemta sakāvei karā pret Ukrainu, un taktiski ukraiņi jau ir uzvarējuši.

"Bez jebkādām šaubām, šajā karā Kremlis ir nolemts sakāvei. Piecos gados tas nav spējis sasniegt nevienu no uzstādītajiem mērķi Ukrainā, un taktiski mēs jau esam uzvarējuši," paziņoja Porošenko.

Vienlaikus viņš norādīja, ka stratēģisko mērķu un galīgās uzvaras sasniegšana ir atkarīga no ukraiņu vienotības un apņēmības, kā arī starptautiskās koalīcijas vienotības un apņēmības atbalstīt Ukrainu.

Pēc Porošenko teiktā, nevienam un nekad Eiropas un eiroatlantiskā izvēle nav maksājusi tik dārgu cenu kā Ukrainai.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.