Eiropas Komisija aizsargā nodokļu maksātāju tiesības atgūt PVN

Eiropas Komisija (EK) pieņēmusi priekšlikumu pagarināt termiņu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas pieteikumu iesniegšanai par 2009.gadu, informē EK pārstāvniecībā Latvijā.

Ņemot vērā to, ka dalībvalstis novēloti īstenojušas jauno PVN atmaksas procedūru, kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī, EK ierosina atvēlēt nodokļu maksātājiem ilgāku laiku PVN atmaksas pieteikumu iesniegšanai. Tajā pašā laikā Eiropas Komisija ierosina saskaņot dažas iezīmes valstu PVN atmaksas elektroniskajos portālos, lai uzlabotu to sadarbspēju un pieejamību nodokļu maksātājiem.

PVN atmaksas direktīva stājās spēkā 2010. gada 1. janvārī, un tajā paredzēta PVN atmaksa par darījumu izmaksām, kas nodokļu maksātājiem radušās dalībvalstī, kurā tie nav reģistrēti.

Ar direktīvu ievieš elektronisku sistēmu, kuru izmantojot nodokļu maksātājs iesniedz atmaksas pieteikumu portālā, kas izveidots dalībvalstī, kurā šis nodokļu maksātājs ir reģistrēts. Dalībvalstīm bija jānodrošina, ka šis elektroniskais portāls ir pieejams no 2010. gada 1. janvāra.

Tomēr dažas dalībvalstis novēloti uzsāka savu portālu darbību, bet citas dalībvalstis saskārās ar vairākām tehniskām problēmām to ieviešanā un darbības uzsākšanā. Šādā situācijā nodokļu maksātājiem nebija iespējams iesniegt atmaksas pieteikumus.

Šī kavēšanās, kā arī vajadzība aizsargāt nodokļu maksātāju tiesības atgūt PVN ir radījusi nepieciešamību pagarināt termiņu atmaksas pieteikumu iesniegšanai par izdevumiem 2009. gadā, atliekot šo termiņu no 2010. gada septembra līdz 2011. gada martam.

Turklāt dalībvalstīm ir atšķirīgi viedokļi par direktīvas tehnisko īstenošanu, tāpēc jāizveido efektīvs mehānisms atsevišķu sīki izstrādātu prasību saskaņošanai šajā ziņā. Tālab Komisija ierosina, lai tai tiktu piešķirtas pilnvaras pēc Administratīvās sadarbības pastāvīgās komitejas labvēlīga atzinuma saņemšanas pieņemt tehniskos noteikumus, kas vajadzīgi šādas visu Eiropu aptverošas sistēmas pilnīgas sadarbspējas nodrošināšanai.

Jaunās direktīvas mērķis ir vienkāršot šo procesu un mazināt administratīvo slogu, ieviešot elektronisku procedūru, kas ļauj nodokļu maksātājam iesniegt vienu atmaksas pieteikumu dalībvalstī, kurā tas ir reģistrēts.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais