Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijas premjerministrs pozitīvi noskaņots par olimpisko spēļu rīkošanu

© REUTERS/ SCANPIX

Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns ir pozitīvi noskaņots par Stokholmas-Ores 2026.gada ziemas olimpisko spēļu kandidatūru, vēsta Zviedrijas masu mediji.

Stokholma pieteikusies rīkot 2026.gada olimpiskās spēles, kurās tā renes sporta veidus plāno aizvadīt Siguldā esošajā kamaniņu trasē.

Zviedrijā viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem ir politiskais atbalsts spēļu rīkošanā, turklāt tikai janvārī pēc četru mēnešu debatēm izdevās apstiprināt jauno valdību, kuru vada Levēns.

"Mūsu valstij tas būtu labs projekts, uz ko raudzīties nākotnē, tāpēc es vēlētos to turpināt," kanālam SVT atklājis Levēns, piebilstot gan, ka tā ir tikai viņa personīgā nostāja. "Tomēr vispirms mums jāpārliecinās, ka tas ir finansiāli atbildīgs un ilgtspējīgs projekts."

Daudz optimistiskāks ir kandidatūras vadītājs Rihards Brisiuss, kurš uzskata, ka Stokholmai-Orei ir visas iespējas uz uzvaru, jo infrastruktūra, visas sacensību vietas un arēnas tikpat kā esot gatavs.

Viņaprāt, kandidatūrai ir perfekts koncepts, kas iederas Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 2020.gada reformu plānā, kur liels uzsvars likts tieši uz ilgtspēju.

"Tā ir lieliska iespēja atbalstīt ilgtspēju visās tās dimensijās," sacīja Brisiuss, kā piemērus minot finansiālos, sociālos un ekoloģiskos faktorus.

Orē šobrīd notiek pasaules čempionāts kalnu slēpošanā. Šeit olimpiskajās spēlēs paredzēts rīkot arī frīstaila slēpošanas un snovborda sacensības.

Sākotnēji kandidatūras nosaukumā bija tikai Stokholmas vārds, bet, virzot to tālāk, tika iekļauta arī Ore. Pēc ziemas olimpiskajām spēlēm paredzētas arī ziemas paraolimpiskās spēles.

Stokholmas-Ores vienīgais konkurents ir Itālijas pilsētu Milānas-Kortīnas d'Ampeco apvienotais pieteikums.

Līdz 12.aprīlim jābūt iesniegtam pēdējām pašvaldību un valsts garantijām par drošību un vīzām.

Olimpisko spēļu mājvieta 2026.gadam tiks izvēlēta jūnijā Starptautiskās Olimpiskās komitejas sesijā Šveices pilsētā Lozannā.

Pērnā gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietai Phjončhanai no Dienvidkorejas savulaik rīkot četrgades nozīmīgāko forumu bija tikai divas konkurentes - Minhene (Vācija) un Ansī (Francija), kamēr Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzvarēja cīņā par tiesībām rīkot 2022.gada Ziemas olimpiskās spēles ar tikai vienu citu pilsētu - Almati no Kazahstānas.