Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps tomēr varētu arī neapturēt ASV valdības darbu

© AFP/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien atzinis, ka nav apmierināts ar sākotnējo kongresmeņu starppartiju vienošanos par šī gada budžetu, taču piebildis, ka vēl viena valdības darba apturēšana ir mazticama.

"Varu sacīt, ka neesmu apmierināts, nevaru sacīt, ka esmu saviļņots," kabineta sēdē Baltajā namā norādīja Tramps.

Tomēr vienlaikus viņš ļāva noprast, ka varētu papildināt Kongresa piedāvāto finansējumu žoga celtniecībai uz Meksikas robežas ar līdzekļiem no citiem avotiem un konfliktu starp Balto namu un likumdevējiem ar to uzskatīt par izbeigtu.

"Siena tiks uzcelta jebkurā gadījumā," uzsvēra prezidents, piebilstot, ka atradīs papildus finansējumu, "kad jūs pieliksiet to, ko es esmu pielicis".

Kā ziņots, republikāņu un demokrātu senatoru grupa pirmdien paziņoja, ka ir panākta principiāla vienošanās par valdības finansēšanu vēl pirms Trampa noteiktā termiņa, kura neievērošanas gadījumā federālās valdības darbs varētu tikt atkal apturēts.

Likumdevējiem līdz 15.februārim jāpanāk vienošanās par budžetu, kas paredzētu arī Trampa pieprasītos līdzekļus žoga būvei uz robežas ar Meksiku.

Ja šis termiņš netiks ievērots, federālās valdības darbs, visticamāk, tiks daļēji apturēts, bet tūkstošiem federālo iestāžu darbinieku būs jāstrādā bez atlīdzības vai jādodas atvaļinājumā.

Pēc sarunām abu partiju senatoru grupas pārstāvji žurnālistiem apliecināja, ka ir panākta vienošanās.

"Mēs panācām vienošanos par visu," sacīja republikāņu senators Ričards Šelbijs.

Kā apliecināja likumdevēju palīgi, esot panākta vienošanās par teju 1,4 miljardu dolāru atvēlēšanu žoga būvei uz robežas ar Meksiku, kas gan ir krietni mazāk nekā Trampa pieprasītie 5,7 miljardi.

Par šiem līdzekļiem tiks finansēts 89 kilometrus garš posms Riograndes ielejā, Teksasas dienvidos.

Vienošanās vēl ir jāapstiprina Baltajam namam.

Decembra beigās saasinoties Trampa un Kongresa demokrātu domstarpībām robežmūra jautājumā, federālās valdības darbs tika daļēji apturēts.

Tramps 25.janvārī piekrita finansēt valdības darbu uz trim nedēļām, lai varētu notikt sarunas, jo laikā, kad valdības darbs bija apturēts, nekāds progress nebija panākts.