Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

Pāvests izvairīgs par iespēju uzņemties starpnieka lomu Venecuēlas krīzes risināšanā

© Scanpix

Pāvests Francisks atzinis, ka saņēmis līdzšinējā Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro vēstuli ar aicinājumu uzņemties starpnieka lomu valsts politiskās krīzes atrisināšanai, taču noraidīja jebkādu iejaukšanās iespēju, ja to neprasīs opozīcijas līderis Huans Gvaido.

Viņš sacīja, ka vēl nav lasījis Maduro vēstuli, ka saņemta Vatikānā pa diplomātiskajiem kanāliem, piebilstot, ka "redzēsim, ko var darīt".

Runājot ar reportieriem lidmašīnā atceļā no vizītes Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), pāvests atgādināja, ka iepriekšējie Vatikāna diplomātiskie centieni veicināt sarunas starp Maduro un opozīciju "izkūpējuši". Viņš norādīja, ka pamata diplomātijai ir nepieciešams, lai abas konflikta puses kopīgi lūgtu ārēja starpnieka iesaistīšanos.

Gvaido ir skaidri norādījis, ka jebkādiem dialoga piedāvājumiem jāsākas ar nosacījumu apspriešanu Maduro aiziešanai no varas.

Kā ziņots, Lielbritānija un vairākas citas Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Latvija un Lietuva, pirmdien atzinušas opozīcijas līderi un Nacionālās sapulces prezidentu Huanu Gvaido par Venecuēlas pagaidu prezidentu.

Par Gvaido atzīšanu par pagaidu prezidentu pirmdien paziņoja Lielbritānija, Austrija, Dānija, Francija, Latvija, Lietuva, Portugāle, Spānija, Vācija un Zviedrija.

Septiņas ES valstis bija devušas Maduro laiku līdz svētdienai, lai paziņotu par jaunu vēlēšanu sarīkošanu Venecuēlā. Maduro šo prasību noraidīja.

Kā ziņots, 23.janvārī Gvaido pasludināja sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu, tā mēģinot gāzt prezidentu Nikolasu Maduro. Tūlīt pēc tam vairākas valstis - tostarp ASV, Kolumbija, Argentīna, Brazīlija, Čīle un Kanāda - atzina Gvaido par likumīgo Venecuēlas prezidentu.