Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Maduro aicinājis pāvestu uzņemties starpnieka lomu Venecuēlas politiskās krīzes atrisināšanai

© Reuters/Scanpix

Līdzšinējais Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro paziņojis, ka vēstulē pāvestam Franciskam aicinājis viņu uzņemties starpnieka lomu valsts politiskās krīzes atrisināšanai.

"Esmu uzrakstījis vēstuli pāvestam Franciskam (..), norādot, ka es kalpoju Kristus lietai," intervijā itāļu televīzijas kanālam "SkyTg24" pavēstīja Maduro, uzsverot, ka ir praktizējošs katolis.

"Šajā garā es lūdzu viņu mums palīdzēt dialoga izveides un nostiprināšanas procesā," norādīja Maduro, piebilstot, ka starpniecības pakalpojumus varētu sniegt arī Meksika, Urugvaja, Bolīvija un citi.

"Es lūdzu pāvestam pielikt pūles un gribu, lai palīdzētu mums šajā dialoga ceļā. Ceru, ka saņemsim pozitīvu atbildi," paziņoja Maduro.

Kā ziņots, Lielbritānija un vairākas citas Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Latvija un Lietuva, pirmdien atzinušas opozīcijas līderi un Nacionālās asamblejas prezidentu Huanu Gvaido par Venecuēlas pagaidu prezidentu.

"Apvienotā Karaliste līdz ar Eiropas sabiedrotajiem tagad atzīst Huanu Gvaido par konstitucionālo pagaidu prezidentu, līdz varēs tikt sarīkotas uzticamas vēlēšanas. Cerēsim, ka tas mūs pavirzīs tuvāk humānās krīzes izbeigšanai," tviterī ierakstījis Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants.

Par Gvaido atzīšanu par pagaidu prezidentu pirmdien paziņojušas arī Austrija, Dānija, Francija, Latvija, Lietuva, Portugāle, Spānija, Vācija un Zviedrija. Vēl vairāku valstu paziņojumi ir gaidāmi tuvākajā laikā.

Septiņas ES valstis bija devušas Maduro laiku līdz svētdienai, lai paziņotu par jaunu vēlēšanu sarīkošanu Venecuēlā. Maduro šo prasību noraidīja.

Kā ziņots, 23. janvārī Gvaido pasludināja sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu, tā mēģinot gāzt prezidentu Nikolasu Maduro. Tūlīt pēc tam vairākas valstis - tostarp ASV, Kolumbija, Argentīna, Brazīlija, Čīle un Kanāda - atzina Gvaido par likumīgo Venecuēlas prezidentu.