Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Nākamnedēļ parakstīs protokolu par Maķedonijas pievienošanos NATO

© Reuters/Scanpix

NATO sestdien paziņoja, ka tās 29 dalībvalstis trešdien parakstīs protokolu par Maķedonijas pievienošanos NATO.

"6.februārī mēs rakstīsim vēsturi: NATO sabiedrotie parakstīs pievienošanās protokolu ar Ziemeļmaķedonijas Republiku," pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Ceremonijā NATO galvenajā mītnē Briselē piedalīsies Maķedonijas ārlietu ministrs Nikola Dimitrovs, piebilda Stoltenbergs.

"Pēc pievienošanās protokola parakstīšanas Skopje varēs piedalīties NATO aktivitātēs kā uzaicinātā valsts," aģentūrai AFP pavēstīja NATO amatpersona.

Pēc pievienošanās protokola parakstīšanas tiks sākts ratifikācijas process, kura gaitā NATO dalībvalstis atbilstoši nacionālajām procedūrām apstiprinās pievienošanās protokolu.

Pēc šī protokola ratifikācijas NATO dalībvalstīs tiks sākts Ziemeļatlantijas līguma ratifikācijas process Ziemeļmaķedonijā atbilstoši tās nacionālajām ratifikācijas procedūrām. Ziemeļmaķedonija kļūs par NATO dalībnieci, iesniedzot ratifikācijas rakstu glabāšanai Ziemeļatlantijas līguma depozitārijā - ASV Valsts departamentā.

Kā ziņots, Grieķijas parlaments janvārī ratificēja Atēnu un Skopjes vienošanos, kas paredz Maķedoniju pārdēvēt par Ziemeļmaķedoniju.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs jūnijā parakstīja ar Maķedonijas valdības vadītāju Zoranu Zaevu vienošanos, kas paredz pārdēvēt Maķedonijas Republiku par Ziemeļmaķedonijas Republiku, lai tādējādi pieliktu punktu jau desmitgadēm ilgušajam abu valstu konfliktam un pavērtu Maķedonijai ceļu uz Eiropas Savienību (ES) un NATO.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāvēja kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas.

Grieķija uzskatīja, ka kaimiņvalsts, sevi dēvējot par Maķedoniju, izsaka teritoriālās pretenzijas uz Grieķijas ziemeļu provinci, kas arī tiek saukta par Maķedoniju.

Grieķijas iebildumu dēļ Maķedonija ANO un citās starptautiskajās organizācijās uzņemta ar pagaidu nosaukumu "bijusī Dievidslāvijas republika Maķedonija".

Šī strīda dēļ Grieķija bloķēja Maķedonijas centienus iestāties ES un NATO.