Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Janvāris bijis karstākais mēnesis Austrālijas vēsturē

© Caters News Agency/Scanpix

Austrālijā šī gada janvāris ir bijis karstākais mēnesis, kopš valstī tikusi uzsākta meteoroloģisko datu reģistrācija, piektdien paziņoja Meteoroloģijas birojs.

Par jauno karstuma rekordu tika paziņots laikā, kad daļa Ziemeļu puslodes bija pieredzējusi aukstuma rekordus.

Gada pirmajā mēnesī vidējā temperatūra valstī pirmoreiz pārsniedza 30 grādus pēc Celsija, turklāt lielākajā valsts daļā nokrišņu daudzums janvārī bija zem vidējā.

Vidējā temperatūra šī gada janvārī bija augstāka nekā jebkurā mēnesī pirms tam. Tā seko 2018.gadam, kas bija trešais karstākais gads Austrālijā un kura laikā valsts piedzīvoja stipru sausumu.

Kopš Austrālijas vasaras sākuma decembrī valsts ir pieredzējusi ekstrēmas gaisa temperatūras, un daudzos šī kontinenta rajonos ir plosījušies savvaļas ugunsgrēki.

Meteoroloģijas biroja vecākais klimatologs Endrū Votkinss atzina, ka janvāra tveice bijusi bez precedenta.

"Mēs redzējām, kā mēneša lielāko daļu karstuma viļņa apstākļi ietekmēja lielus valsts rajonus un tika laboti gan ilgākā karstuma rekordi, gan atsevišķu dienu augstāko temperatūru rekordi," paziņoja Votkinss.

Viņš sacīja, ka to galvenokārt veicināja pastāvīga augsta spiediena sistēma Tasmāna jūrā, kas bloķēja jebkādas aukstā gaisa frontes un vēsāka gaisa ietekmi uz valsts dienvidiem, kā arī aizkavēja musonu sākumu valsts ziemeļos.

"Sasilšanas tendence, kas izpaužas Austrālijas gaisa temperatūras kāpumā par vairāk nekā vienu Celsija grādu pēdējos 100 gados, arī sekmēja neparasti siltos laikapstākļus," teica Votkinss.