Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Grieķijā no februāra minimālā alga būs pat 650 eiro

© AFP/ SCANPIX

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs pirmdien paziņojis par minimālās algas paaugstināšanu par 11%.

Tas ir pirmais minimālās algas paaugstinājums pēc desmitgadi ilgušajiem taupības pasākumiem, un Ciprs ar šo paziņojumu nācis klajā pirms gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, acīmredzami cenšoties vairot viņa pārstāvētās partijas popularitāti.

Premjers, kura vadītā galēji kreiso partiju koalīcija SYRIZA aptaujās par aptuveni desmit procentpunktiem atpaliek no opozīcijā esošajiem konservatīvajiem, pavēstīja, ka no februāra minimālā alga, kas šobrīd ir 586 eiro, tiks paaugstināta līdz 650 eiro.

"Strādājošo sagraušana nav ceļš uz ilgtspējīgu izaugsmi un ekonomikas pieaugumu," uzrunājot kabineta locekļus, uzsvēra Ciprs. "Gluži pretēji, tā ir pierādīta bankrota recepte."

Tiešu vai netiešu labumu no šī lēmuma gūs gandrīz 900 000 grieķu, jo tas ietekmēs arī bezdarbnieku pabalstus, kas tiek aprēķināti, pamatojoties uz minimālās algas lielumu, norādīja valdības vadītājs.

Pakļaujoties starptautisko aizdevēju - Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskās Valūtas fonda (SVF) - spiedienam, Grieķijas toreizējā konservatīvā valdība 2012.gadā samazināja minimālo algu par 22%.

Lai gan kārtējās vēlēšanas gaidāmas tikai oktobrī, pieaug runas, ka tās var notikt jau maijā vienlaikus ar Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām vai pat agrāk.

Šobrīd Ciprs vada mazākuma valdību, jo janvārī valdošo koalīciju pameta nelielā nacionālistu partija "Neatkarīgie grieķi", protestējot pret vienošanos ar Maķedoniju par tās nosaukuma maiņu.