Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Notverts Tretjakova galerijas apzadzējs, kurš gleznu paslēpis jaunbūvē

© Scanpix

Krievijas Iekšlietu ministrijas un Federālā Drošības dienesta (FDD) darbinieki aizturējuši zagli, kurš Maskavā svētdien no Tretjakova galerijas apmeklētāju acu priekšā nozaga mākslinieka Arhipa Kuindži gleznu "Aipetri. Krima".

Kā pavēstīja Iekšlietu ministrijas pārstāve, aizdomās turamais ir 31 gadu vecs vīrietis, kurš aizturēts Maskavas apgabala Zarečjes ciemā. Viņš pastāstījis, ka gleznu paslēpis jaunbūvē Odincovas rajonā. Likumsargi gleznu atraduši.

Aizdomās turamais decembrī tika aizturēts par narkotiku glabāšanu un figurē krimināllietā.

Kā pavēstīja avots tiesībsargājošās iestādēs, aizturētajam tiks veikta ekspertīze, vai viņš ir pieskaitāms, kā arī vai viņš nav lietojis narkotikas.

Zaglis, kuru apkārtējie noturēja par muzeja darbinieku, svētdien dienas vidū mierīgi piegājis pie gleznas, izņēmis to no rāmja un aiznesis.

Automašīnā pie muzeja viņu gaidījis līdzdalībnieks. Zaglis ar gleznu iekāpis automašīnā, pēc tam automašīna aizbraukusi.

Kuindži (1842-1910) bija grieķu izcelsmes krievu ainavu gleznotājs. Viņa 170 gleznu izstāde Tretjakova galerijā tika atklāta oktobrī.

2001.gadā no Čeļabinskas mākslas galerijas tika nozagtas Kuindži gleznas "Drupas stepē" un "Saulrietā". Savukārt 2017.gadā revīzijā Vologdas gleznu galerijā tika konstatēts, ka pazudusi Kuindži glezna "Dņepra".

Jau ziņots, ka pagājušā gada maijā kāds vīrietis sabojāja 19.gadsimta krievu gleznotāja Iļjas Repina gleznu, kurā atainots cars Ivans Bargais, kas tikko noslepkavojis savu dēlu. Vīrietis ar metāla stieni sasita aizsargstiklu, kas sedza pasaulslaveno Repina gleznu "Ivans Bargais un viņa dēls 1581.gada 16.novembrī". Glezna tika nopietni bojāta, tās audekls tika sagriezts trīs vietās. Stikla lauskas sabojāja arī gleznas oriģinālo rāmi. Vīrietis, kas bija no Voroņežas, savu rīcību pamatoja ar "vēsturiskiem motīviem". Policijas izplatītajā videoierakstā gleznas sabojātājs sacīja, ka rīkojies alkohola ietekmē.