Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

"Dzelteno vestu" protestētāji atgiežas Francijas pilsētu ielās

© AFP/Scanpix

Tūkstošiem dzeltenās vestēs tērpušos protestētāju sestdien atkal atgriezušies Parīzes un citu Francijas pilsētu ielās, vēsta vietējie mediji.

Ņemot vērā vardarbību, kas "dzelteno vestu" protestos tika pieredzēta iepriekšējās sestdienās, tiek īstenoti stingri drošības pasākumi.

Pagājušo sestdien demonstrācijās Francijā piedalījās vismaz 27 000 cilvēku, bet vēl pirms nedēļas - 84 000.

Šī ir jau vienpadsmitā sestdiena, kad Francijā notiek "dzelteno vestu" protesti.

Lai gan pagājuši jau vairāk nekā divi mēneši kopš protestu sākuma, "dzelteno vestu" kustība nerimstas, un šajā nedēļas nogalē Parīzē iecerēts rīkot pirmo "dzelteno nakti".

Ļaudis aicināti pulcēties Republikas laukumā, un akcijas organizatori iecerējuši, ka tur protesta akcijas, sākot ar šo nedēļas nogali, notiks katru nakti bez pārtraukuma vismaz līdz prezidenta Emanuela Makrona uzsākto "lielo nacionālo debašu" beigām.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā stihiska reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā vispārējā kustībā pret Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Protestētāji tagad pieprasa gan samazināt nodokļus, gan nodrošināt vairāk tiešas demokrātijas un pat Makrona atkāpšanos.