Skolotājs no ASV pievēršas islāmam un kļūst par "Islāma valsts" atbalstītāju

© Reuters/Scanpix

Bijušajam skolotājam no ASV Teksasas štata ir izvirzītas federālas apsūdzības mēģinājumā sniegt svarīgu atbalstu džihādistu grupējumam "Islāma valsts", piektdien paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

34 gadus vecais Vorens Kristofers Klārks piektdien stājās tiesas priekšā Hjūstonā, un tiesa viņam noteica apcietinājumu bez iespējas tikt atbrīvotam pret drošības naudu.

Klārku Sīrijā bija sagūstījis nemiernieku grupējums Sīrijas Demokrātiskie spēki, cīnoties pret "Islāma valsts" atliekām Sīrijas austrumos. Šonedēļ viņš tika nodots ASV likumsargājošajām iestādēm.

Klārks, kurš bija pievērsies islāmam un pieņēmis Abu Mohammeda al Ameriki segvārdu, 15.janvārī pārraidītā intervijā atzina, ka bija iesaistījies džihādistu grupējumā "Islāma valsts", interesējoties par tā ideoloģiju, bet apgalvoja, ka neesot karojis tā pusē.

Klārks bija iesniedzis "Islāma valstij" vēstuli ar savas darba pieredzes aprakstu, atzīmējot, ka viņam ir Hjūstonas Universitātē iegūts bakalaura grāds, ka viņš strādājis par skolotāja vietnieku pie Hjūstonas un mācījis angļu valodu Saūda Arābijā un Turcijā.

"Dārgais direktor, es meklēju amatu angļu valodas mācīšanai skolēniem Islāma valstī. Mācīšana man ir devusi iespēju strādāt ar cilvēkiem, kam ir atšķirīga kulturālā izcelsme un mācīšanās spējas," Klārks rakstīja šajā vēstulē.

Piektdien atslepenotajā apsūdzībā teikts, kas Klārks mēģinājis piedāvāt savus pakalpojumus svarīga atbalsta sniegšanai "Islāma valstij", bet nav minētas papildu detaļas.

Notiesāšanas gadījumā Klārkam var draudēt cietumsods līdz 20 gadiem. Viņš ieradīsies tiesā arī nākamnedēļ.

Klārks savā intervijā pastāstīja, ka viņš ieradies Sīrijā 2015.gadā, bet pirms tam bija skatījies "Islāma valsts" videoierakstus par galvas nogriešanu šī grupējuma gūstekņiem.

"Es esmu no Savienotajām Valstīm, no Teksasas. Arī viņiem patīk sodīt cilvēkus ar nāvi. Tāpēc es tiešām neredzu nekādu atšķirību. Viņi varbūt to dara bez filmēšanas, bet tas pats vien ir," sacīja Klārks.

Viņš uzstāja, ka nekad neesot karojis "Islāma valsts" pusē un šis grupējums vairākkārt viņu turējis ieslodzījumā par atteikšanos ķerties pie ieročiem.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais