Itālija neļauj piestāt savās ostās kuģim ar bēgļiem un draud ar tiesu

© Reuters/Scanpix

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni piektdien draudēja sākt tiesvedību pret migrantu glābšanas kuģa "Sea-Watch 3" apkalpi kā nelegālās migrācijas līdzdalībnieci.

Vācijas nevalstiskās organizācijas (NVO) "Sea-Watch" kuģis "Sea-Watch 3" ar 47 migrantiem uz tā pašlaik atrodas Sicīlijas piekrastes tuvumā, bet Salvīni liedz tam atļauju piestāt krastā.

Kuģis ir reģistrēts Nīderlandē, un Itālija piektdien aicināja Nīderlandes valdību uzņemt šos migrantus,

"Itālijas Republikas Valdība uzaicina Nīderlandes Karalistes Valdību steidzami sagatavot to, kas ir nepieciešams, lai organizētu šo 47 migrantu uzņemšanu un pārvešanu uz Nīderlandes teritoriju," teikts Itālijas Iekšlietu ministrijas izdotā notā.

Nīderlandes valdība šo aicinājumu noraidīja. ""Sea-Watch 3" kapteiņa ziņā ir atrast drošu ostu tuvumā," paziņoja Tieslietu ministrija Hāgā, kas ir atbildīga par patvēruma piešķiršanas jautājumiem.

Ministrija arī paziņoja, ka migrantus bez tiesībām uz patvērumu vajadzētu apturēt vai nosūtīt atpakaļ pie Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas.

Uz "Sea-Watch 3" esošie migranti pagājušo sestdien tika izglābti Vidusjūrā Lībijas piekrastes tuvumā, un kuģis kopš tā laika nav piestājis nevienā ostā.

Kuģis piektdien tika ielaists Itālijas teritoriālajos ūdeņos, jo tam bija vajadzīgs patvērums no augstiem viļņiem, paziņoja Itālijas krasta apsardze.

"Lai patvertos no nelabvēlīgiem laikapstākļiem, #SeaWatch3 ir atļauts noenkuroties 1,4 jūdzes (2,3 kilometrus) no Augustas, Marinas di Melilli, Sirakūzu ostām. Noenkurošanās tikai jūrā krasta tuvumā, tātad līdz šim nav nekādas Drošas ostas (#PortOfSafety)," "Sea-Watch" rakstīja tviterī.

"Sea-Watch" iepriekš tvītoja, ka tās kuģim no Maltas ūdeņiem vajadzēja pietuvoties Sicīlijas piekrastei, lai paglābtos no septiņus metrus augstiem viļņiem jūrā.

Šīs NVO preses sekretārs Rubens Neigebauers pavēstīja ziņu aģentūrai DPA, ka visi 47 migranti uz šī kuģa, tai skaitā 13 nepilngadīgie, un 22 apkalpes locekļi "līdz šim" jūtas labi. Viņš aicināja Itālijas valdību ielaist kuģi Sirakūzu ostā.

Nepilngadīgo tiesas prokurore Katerina Ajello Sicīlijas pilsētā Katānijā ir pieprasījusi, lai nepavadītiem nepilngadīgajiem uz šī kuģa tiktu atļauts izkāpt krastā. Viņa ir paziņojusi, ka šo nepilngadīgo turēšana uz kuģa ir viņu tiesību pārkāpums, ziņoja Itālijas mediji.

Vairākas Itālijas pilsētas, tostarp Sirakūzas, Palermo un Neapole, ir piedāvājušas uzņemšanu "Sea-Watch 3", tomēr tiesības kuģim piestāt ostā var piešķirt tikai Itālijas valdība, nevis pilsētu mēri.

Salvīni paziņoja, ka Itālijai nav "nekādas vēlēšanās" turēt šos migrantus jūrā. "Mēs nespējam sagaidīt, kad viņiem tiks ļauts ierasties sveikiem un veseliem citās Eiropas valstīs. Itālijā [viņiem] nav vietas," sacīja Salvīni.

Svarīgākais