Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Venecuēlas aizsardzības ministrs apsūdz opozīcijas līderi apvērsuma mēģinājumā

© REUTERS/ SCANPIX

Venecuēlas parlamenta spīkers un opozīcijas līderis Huans Gvaido pasludinot sevi par valsts prezidenta pienākumu izpildītāju, mēģinājis sarīkot valsts apvērsumu, ceturtdien pavēstīja Venecuēlas aizsardzības ministrs Vladimirs Padrino.

Gvaido mēģināja sarīkot apvērsumu "pret demokrātiju, pret mūsu konstitūciju, pret prezidentu Nikolasu Maduro - leģitīmo prezidentu", preses konferencē, kurā piedalījās armijas augstākā vadība, sacīja ministrs.

35 gadus vecais Gvaido sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju pasludināja trešdien, kad, sekojot viņa aicinājumam, Venecuēlas pilsētu ielās bija izgājuši simtiem tūkstošiem cilvēku, lai pieprasītu Maduro atkāpšanos.

Tūlīt pēc tam ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka oficiāli atzīst Gvaido par Venecuēlas valsts galvas pienākumu izpildītāju.

Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka vienīgais leģitīmais varas atzars Venecuēlā ir Nacionālā sapulce, ko ievēlējusi venecuēliešu tauta. Tramps arī vērsās pie citu rietumvalstu valdībām ar aicinājumu atzīt opozīcijas līderi par Venecuēlas pagaidu prezidentu.

Vairākas reģiona valstis drīz pēc tam sekoja ASV piemēram, arī Brazīlija, Argentīna, Kolumbija un Kanāda.

Savukārt Meksika un Kuba pauda atbalstu Maduro.

Eiropas Savienība (ES) nepauda tiešu atbalstu Gvaido, bet aicināja sarīkot Venecuēlā "brīvas un ticamas vēlēšanas".

Krievija paudusi nopēlumu rietumvalstīm, kas atbalstījušas Gvaido.

Savukārt ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo vēl trešdien aicināja Venecuēlas armiju un drošības spēkus "atbalstīt demokrātiju un aizsargāt Venecuēlas pilsoņus".