Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

EPPA aicina Krieviju atbrīvot sagūstītos Ukrainas jūrniekus

© EPA/Scanpix

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) ceturtdien pieņēmusi rezolūciju, aicinot Krieviju atbrīvot 25. novembrī sagūstītos Ukrainas jūrniekus un nodrošināt kuģošanas brīvību Kerčas šaurumā.

103 parlamentārieši balsoja "par", trīs "pret" un 16 atturējās.

"EPPA rezolūcija par Azovu, pie kuras strādāja divus mēnešus, ir pieņemta. 103 "par"! Teksts ir labs. Apsveicu delegāciju ar brīnišķīgu darba rezultātu," tviterī ierakstījis EPPA Ukrainas delegācijas vadītājs Volodimirs Arjevs.

Ziņotājs par šo rezolūciju bija Vācijas pārstāvis EPPA Andreass Niks.

Asambleja nosoda Krievijas militārā spēka pielietošanu pret Ukrainas karakuģiem un to komandām, kā arī aicina Maskavu nekavējoties atbrīvot Ukrainas karavīrus un nodrošināt viņiem nepieciešamo medicīnisko, juridisko un/vai konsulāro palīdzību.

EPPA arī pieprasa Kerčas šaurumā un Azovas jūrā nodrošināt kuģošanas brīvību atbilstoši Ukrainas un Krievijas līgumam, kā arī atturēties no vardarbības.

Parlamentārieši arī atbalstījuši Vācijas un Francijas priekšlikumu par to, lai trešo valstu novērotāji sekotu līdzi kuģu kustībai un garantētu kuģošanas brīvību Kerčas šaurumā.

Turklāt EPPA aicināja Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju un Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komiteju apmeklēt sagūstītos Ukrainas jūrniekus, kas šobrīd Krievijā atrodas cietumā.

Krievijas bruņotie spēki 25. novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus, no kuriem trīs tika ievainoti, Krievija nogādāja Maskavā, kur viņiem piemērots apcietinājums apsūdzībās par nelegālu robežas šķērsošanu.