Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ES stingri aicina sarīkot Venecuēlā brīvas un ticamas vēlēšanas

© Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) trešdien paziņoja, ka Venecuēlas tautas balss "nevar tikt ignorēta", un aicināja sarīkot "brīvas un ticamas vēlēšanas" šajā valstī.

ES nāca klajā ar šo aicinājumu pēc tam, kad Venecuēlas opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) priekšsēdētājs Huans Gvaido trešdien pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju.

35 gadus vecais Gvaido to paziņoja laikā, kad, sekojot viņa aicinājumam, Venecuēlas pilsētu ielās ir izgājuši simtiem tūkstošiem cilvēku, kas pieprasa prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos.

"Venecuēlas tauta ir masveidā ir aicinājusi uz demokrātiju un iespēju brīvi noteikt savu likteni," ES vārdā paziņoja bloka augstā pārstāve ārlietu un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

"Šīs balsis nevar tikt ignorētas. ES stingri aicina sākt tūlītēju politisku procesu, kas vestu uz brīvām un ticamām vēlēšanām, atbilstoši konstitucionālajai kārtībai," viņa piebilda.

ASV, Kanāda un daudzas Dienvidamerikas valstis - Argentīna, Brazīlija, Čīle, Ekvadora, Gvatemala, Hondurasa, Kolumbija, Kostarika, Panama, Paragvaja un Peru - jau ir paudušas atbalstu Gvaido pēc tam, kad viņš pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju. Savukārt Maduro kā prezidentu ir atbalstījušas Bolīvijas, Kubas un Meksikas kreisās valdības.

"Vajag ievērot un pilnīgi respektēt visu Nacionālās sapulces deputātu, ieskaitot tās priekšsēdētāju Huanu Gvaido, pilsoņtiesības, brīvību un drošību," sacīja Mogerīni.

"Vardarbība un pārmērīga spēka lietošana no drošības spēku puses ir pilnīgi nepieņemama un noteikti neatrisinās krīzi."

ES un tās dalībvalstis "paliek gatavas atbalstīt demokrātijas un likuma varas atjaunošanu Venecuēlā ar ticamu mierīgu politisku procesu atbilstoši Venecuēlas konstitūcijai", teikts ES paziņojumā.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pirms tam tviterī ierakstīja, ka viņš "cer, ka visa Eiropa apvienosies atbalstā demokrātiskajiem spēkiem Venecuēlā".

"Atšķirībā no Maduro, parlamentārajai [Nacionālajai] sapulcei, tai skaitā Huanam Gvaido, ir demokrātisks mandāts no Venecuēlas pilsoņiem," tvītoja Tusks.