Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Venecuēlas parlamenta spīkers pasludina sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju

© AFP/ SCANPIX

Venecuēlas opozīcijas kontrolētā parlamenta priekšsēdētājs Huans Gvaido trešdien pasludinājis sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Ar savu paziņojumu 35 gadus vecais Gvaido nācis klajā brīdī, kad sekojot viņa aicinājumam Venecuēlas pilsētu ielās izgājuši simtiem tūkstošiem cilvēku, kas pieprasa prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos.

"Šodien, 23.janvārī, es zvēru oficiāli pārņemt nacionālās izpildvaras pilnvaras kā Venecuēlas prezidents, lai panāktu uzurpācijas beigas," uzrunājot tūkstošiem atbalstītāju Karakasas ielās, paziņoja Gvaido.

Uz šo paziņojumu pūlis reaģēja, nodziedot nacionālo himnu, kas pārauga vētrainās ovācijās.

ASV prezidents Donalds Tramps jau paziņojis, ka oficiāli atzīst Gvaido par Venecuēlas valsts galvas pienākumu izpildītāju.

"Šodien es oficiāli atzīstu Venecuēlas Nacionālās sapulces priekšsēdētāju Huanu Gvaido par Venecuēlas pagaidu prezidentu," teikts Trampa paziņojumā.

Baltā nama saimnieks uzsvēris, ka vienīgais leģitīmais varas atzars Venecuēlā ir Nacionālā sapulce, ko ievēlējusi venecuēliešu tauta.

Tramps vērsies arī pie citu rietumvalstu valdībām ar aicinājumu atzīt opozīcijas līderi par Venecuēlas pagaidu prezidentu.

Viņš paudis arī apņēmību turpināt izdarīt spiedienu uz Maduro režīmu.

Par Gvaido atzīšanu paziņojis arī Amerikas Valstu Organizācijas (OAS) ģenerālsekretārs Luiss Almagro.