Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Merkele Davosā brīdina par pasaules finanšu krīzes iespējamo atkārtošanos

© AFP/ SCANPIX

Vācijas kanclere Angela Merkele Davosā notiekošajā Pasaules Ekonomikas forumā trešdien kvēli iestājusies par multilaterālismu starptautiskajā politikā, norādot, ka globālos draudus, kurus rada pasaules iedzīvotāju skaita pieaugums un klimata izmaiņas, iespējams novērst tikai kopīgiem spēkiem.

"Mums nepieciešama nepārprotama uzticība multilaterālismam. Jebkas cits beigsies vienīgi ar postu," savā runā uzsvēra Merkele.

Acīmredzami norādot uz ASV prezidentu Donaldu Trampu, viņa atzina, ka dažās valstīs dominē pārliecība - pasaulei klāsies labāk, ja ikviens domās par savām interesēm.

"Es par to šaubos. Manuprāt, mums savas nacionālās intereses jāapsver, ņemot vērā citus," piebilda politiķe.

Viņa pievienojās arī aicinājumiem reformēt starptautiskās organizācijas, kurām vajadzētu atspoguļot faktu, ka Ķīnai un Indijai šobrīd ir daudz lielāka ietekme uz globālo ekonomiku nekā iepriekš.

Lai gan reformas būs grūtas, nespēja laikā reaģēt uz pārmaiņām noved pie tādu paralēlu institūciju veidošanās kā Āzijas Investīciju banka, kas kalpo par pretsvaru Pasaules Bankai, atzina Merkele.

Viņa brīdināja arī par pasaules finanšu krīzes iespējamo atkārtošanos, norādot, ka valstu nacionālo banku politika apliecina to, ka krīze patiesībā joprojām nav pārvarēta.

Krīze radījusi "neticamu uzticības kritumu" gan politiķiem, gan finanšu sektoram, atzina ilggadējā Vācijas līdere.