Amerikāņi neapmierināti ar Polaņska atbrīvošanu

Šveices tiesas lēmums neizdot pagājušā gadā apcietināto kinorežisoru Romānu Polaņski tiesāšanai ASV radījis neapmierinātību Atlantijas okeāna otrā krastā. Gan ASV Valsts departamenta pārstāvis, gan Losandželosas apgabala prokurors likuši saprast, ka šo lietu tā nevēlas atstāt un darīs visu, lai 76 gadus veco režisoru sauktu pie atbildības par 1977. gadā notikušu 13 gadus vecas meitenes izvarošanu.

Šveices Tieslietu ministrija, kas pirmdien paziņoja par izdošanas pieprasījuma noraidījumu, savu pozīciju skaidrojusi ar tehniskām nepilnībām dokumentā un norādījusi, ka pastāv iespēja, ka režisors sodu jau izcietis pirms 1978. gadā aizbēga no ASV. "Tagad viņš ir brīvs cilvēks un var doties uz Franciju vai Poliju, jebkur, kur viņu neapcietinās,"

AP citē Šveices tieslietu ministres Evelīnas Vidmeras-Šlumpfas sacīto. Jāatgādina, ka R. Polaņskis tika apcietināts 2009. gada 26. septembrī pēc ierašanās Šveicē un visu šo laiku policijas uzraudzībā dzīvojis savā savrupmājā netālu no Gštādes pilsētas. Precīzu ziņu par viņa pašreizējo atrašanās vietu nav, taču režisoram tuvas personas pasaules ziņu aģentūrām stāstījušas, ka viņš jau pametis Gštādi. Īsā paziņojumā, kas izplatīts ar franču advokāta Ērva Temima starpniecību, R. Polaņskis no visas sirds pateicies visiem, kuri viņu atbalstījuši, un norādījis, ka nevēlas plašāk komentēt Šveices Tieslietu ministrijas lēmumu.

Gandarījumu par šādu lietas atrisinājumu jau paudušas Francijas un Polijas amatpersonas – tieši šajās valstīs pēc bēgšanas no ASV R. Polaņskis nodzīvojis ilgāko laiku. Savukārt viņpus okeānam valda citas noskaņas. "Pieaudzis vīrietis sabaroja 13 gadus vecu meiteni ar narkotikām un izvaroja. Tas nav formāls jautājums. ASV uzskata 13 gadus veca bērna izvarošanu par noziegumu, un mēs turpināsim censties un panākt taisnīgumu šajā lietā," paziņojis ASV Valsts departamenta pārstāvis Filips Kroulijs, kas paudis neizpratni par to, ka lieta nav izskatīta pēc būtības un lēmums pieņemts, pamatojoties uz "tehniskām formalitātēm". Savukārt Losandželosas apgabala prokurors Stīvs Kūlijs, kura birojs četrus gadus ziedojis R. Polaņska izdošanas panākšanai, uzsvēris, ka cīņa nav galā, un izteicis cerības, ka režisors vēl tiks apcietināts kādā valstī, ar kuru ASV ir līgums par izdošanu. Daudzi novērotāji gan uzskata, ka R. Poļanskis turpmāk būs piesardzīgs un diez vai pametīs valstis, kur jūtas drošībā, piemēram, Franciju vai Poliju.

Svarīgākais