Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Izlūkdienestu ziņojums: ASV skar arvien dažādāki draudi

© AFP/Scanpix

Savienotās Valstis skar arvien dažādāki draudi, tostarp Krievijas mēģinājumi paplašināt savu ietekmi un Ķīnas centieni modernizēt savu armiju, teikts otrdien Vašingtonā publiskotajā ASV izlūkdienestu ziņojumā.

Nacionālās izlūkošanas stratēģijas ziņojumā, kas tiek publiskots reiz četros gados, arī brīdināts par potenciālajiem draudiem, piemēram, Ziemeļkorejas centieniem iegūt kodolieročus, ASV pretinieku pieaugošajām kiberspējām un globālo politisko nestabilitāti.

Šī stratēģija noteiks vadlīnijas 17 ASV izlūkdienestiem turpmākos četrus gadus. Ziņojumā teikts, ka pasaule kļūst arvien sarežģītāka un nedrošāka un draudi, ar ko saskaras ASV, kļūst arvien dažādāki un ir savstarpēji saistīti.

ASV nacionālās izlūkošanas direktors Dens Koatss vēstulē, kas publiskota līdz ar ziņojumu, norādījis, ka ASV izlūkdienestiem jāpielāgojas, lai spētu sekmīgi darboties mainīgajā un sarežģītajā vidē.

"Mēs saskaramies ar nozīmīgām pārmaiņām iekšzemes un globālajā vidē. Mums jābūt gataviem stāties pretī 21.gadsimta problēmām un atpazīt jaunos draudus un iespējas," norādījis Koatss.

Viņš arī atzinis, ka ASV izlūkdienestiem jāuzlabo savstarpējā sadarbība un jākļūst radošākiem, kā arī jākļūst caurspīdīgākiem, lai veicinātu sabiedrības uzticību.

Nacionālās izlūkošanas stratēģijā draudi nav sarindoti pēc nozīmīguma, taču ziņojuma pirmā daļa veltīta draudiem, ko rada "tradicionālie pretinieki", kas cenšas gūt labumu, vājinot pēc Otrā pasaules kara izveidojušos starptautisko kārtību, kā arī runāts par izolacionisma tendencēm Rietumos.

"Krievijas centieni palielināt savu ietekmi un varu, visticamāk, turpināsies un var nonākt konfliktā ar ASV mērķiem un prioritātēm vairākos reģionos," teikts ziņojumā.