Eiropa atgūstas no svelmes

Arī nedēļas nogalē vairākās Eiropas valstīs turpinājies nepieredzētā karstuma vilnis, gaisa temperatūrai tuvojoties 40 grādiem pēc Celsija. Lielbritānijā tikmēr nedēļas nogalē un vakar novērotas ļoti spēcīgas lietusgāzes, kas likušas karstumam nedaudz atkāpties, līdzīgu situāciju prognozē citur Eiropā.

Reuters vēsta, ka Spānijā, Vācijā, Beļģijā, Francijā un Čehijā aizvadīto dienu laikā sasniegti vairāki jauni karstuma rekordi. Vācijas galvaspilsētā Berlīnē svētdien termometra stabiņš uzkāpis līdz 39 grādu atzīmei. Deutsche Welle vēsta, ka nācies evakuēt trīs ātrvilcienu pasažierus, jo milzīgajā karstumā no ierindas izgājusi vilcienu gaisa kondicionēšanas sistēma un karstums vagonos sasniedzis 50 grādus pēc Celsija. Vairāki cilvēki pārkaršanas dēļ nogādāti slimnīcās. No Spānijas tiek vēstīts vismaz par trīs cilvēku bojāeju karstuma dēļ. Šajā valstī gaisa temperatūra, kas nedēļas nogalē sasniedza 39 grādus, vakar pamazām sākusi samazināties. Arī Parīzē temperatūra pamazām krītas. Savukārt Beļģijā vairākas pilsētas joprojām var palikt bez dzeramā ūdens.

Čehijā sestdien gaisa temperatūra sasniegusi 38 grādus pēc Celsija skalas un ārsti ieteikuši cilvēkiem brīvdienas labāk pavadīt mājās, logiem priekšā aizvelkot biezus aizkarus. AFP atgādina, ka pirms septiņiem gadiem Eiropu jau piemeklēja ļoti spēcīgs karstuma vilnis, kuram norimstot mediķi lēsa, ka tas prasījis vairāk nekā 30 000 cilvēku dzīvības. Protams, runa nav par tiem, kuri miruši tieša saules dūriena dēļ, bet gan par cilvēkiem, kuriem pārlieku lielais karstums aktivizējis dažādas hroniskas kaites. Lielbritānijas veselības aizsardzības ministrija jau pavēstījusi, ka pēdējo divu nedēļu laikā valstī reģistrēts nepieredzēti augsts mirstības līmenis – miruši par vairākiem simtiem cilvēku vairāk nekā, piemēram, pagājušā gada jūnija beigās un jūlija sākumā. Ļoti iespējams, ka lielākā daļa šo nāves gadījumu saistīti ar lielo karstumu. Jāpiebilst, ka Šveicē nepierastie laika apstākļi izraisījuši vairākus spēcīgus pērkona negaisus, kas vainojami pie plūdiem un zemes nogruvumiem. Savukārt Polijas amatpersonas atzinušas, ka karstumā savairojušās odzes, kuras aizvien biežāk sakožot cilvēkus.