Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Vjetnama labprāt piekristu rīkot Trampa-Kima samitu

© Reuters/Scanpix

Vjetnamas premjers Nguens Suans Fuks paziņoja, ka labprāt rīkotu ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna samitu.

Sagaidāms, ka piektdien Baltajā namā ar Trampu tiksies viens no augstākajiem Ziemeļkorejas ģenerāļiem Kims Jončols, lai runātu par Trampa un Kima otrā samita detaļām, arī iespējamo norises vietu.

Vjetnamas galvaspilsēta Hanoja un piekrastes pilsēta Dananga minētas kā iespējamās samita norises vietas.

Ceturtdien Fuks sacīja, ka ir atvērts idejai par samita rīkošanu viņa valstī.

"Mēs galīgo lēmumu vēl nezinām. Tomēr, ja tas notiks šeit, mēs darīsim visu, ko spējam, lai sekmētu šo tikšanos," intervijā telekanālam "Bloomberg" sacīja premjers.

"Vjetnama ir sadarbojusies ar ASV ekonomisko un tirdzniecības sakaru attīstībā, kā arī citās jomās," viņš piebilda.

Kā ziņu aģentūrai AFP apliecināja Vjetnamas valdības amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, jau šobrīd notiek Trampa un Kima samita "loģistikas gatavošana", kaut arī "oficiāls lēmums vēl nav pieņemts".

"Šī notikuma sakarā vēl ir daudz darāmā ne tikai Danangā, bet arī citās vietās. Vjetnamas puse ir gatava uzņemšanai, bet lēmuma pieņemšana nav mūsu ziņā," viņš piebilda.

Tramps un Kims samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

Taču kopš šī samita Vašingtonas un Phenjanas kodolsarunas ir iestigušas. ASV vēlas, lai Ziemeļkoreja veic detalizētu kodolobjektu un raķešu objektu uzskaitījumu, kas potenciālās vienošanās ietvaros tiktu inspicēti un demontēti, savukārt Ziemeļkoreja uzstāj, ka vispirms ir jāatceļ sankcijas.

Decembrī Tramps izteicās, ka varētu tikties ar Kimu 2019.gada sākumā, bet precīzs datums nav noteikts.