64 upuri sprādzienos Ugandā

© Scanpix

Vismaz 64 cilvēki gājuši bojā divās eksplozijās, kas Ugandas galvaspilsētā Kampalā nograndušas vietās, kur cilvēki bija pulcējušies, lai noskatītos Pasaules kausa izcīņas futbolā finālspēli. Tiek uzskatīts, ka ar uzbrukumu varētu būt saistīta Somālijas islāmistu kustība Al Shabaab.

AFP vēsta, ka sprādzieni notikuši kādam etiopiešu uzņēmējam piederošā restorānā un Kampalas regbija klubā. ASV vēstniecība apstiprinājusi, ka eksplozijās bojā gājis viens ASV pilsonis, bet vēl trīs ir ievainoti. Vairāk nekā 60 cilvēku pēc sprādzieniem nogādāti galvaspilsētas slimnīcās, sacījusi policijas pārstāve Džudita Nabakūba. "Ir acīmredzami, ka tas ir terora akts," žurnālistiem vakar paziņoja Ugandas nacionālās policijas priekšnieks Kale Kaijihura, piebilstot, ka, pēc viņa domām, uzbrukumu varētu būt sarīkojis Somālijas islāmistu grupējums Al Shabaab, kas esot cieši saistīts ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda. "Jūs taču zināt, kādā reģionā mēs dzīvojam un mūsu saistību ar Somāliju," viņš piebildis. Pagājušonedēļ Al Shabaab aicināja somāliešus aktīvāk cīnīties pret Somālijā dislocētajiem Āfrikas Savienības miera uzturēšanas spēkiem, kuru kontingentā ir arī Ugandas un Burundi karavīri. Pagājušonedēļ Āfrikas Savienības līderi nolēma uz Somāliju nosūtīt vēl 2000 bloka karavīru, bet sestdien divu vadošo Somālijas islāmistu grupējumu līderi apspriedās par kopīgu cīņu pret miera uzturēšanas spēkiem un rietumvalstu atbalstīto prezidenta Šarifa Šeiha Ahmeda valdību.

Reuters norāda, ka par uzbrukuma mērķiem izraudzīti objekti, kuros bieži pulcējas rietumvalstu pilsoņi, turklāt vairāki neapšaubāmi koordinēti sprādzieni atgādina Al Qaeda rokrakstu. Jāpiebilst, ka arī pašas Ugandas teritorijā joprojām darbojas nemiernieku grupējumi Sabiedrotie demokrātiskie spēki (ADF) un Tā Kunga Pretošanās armija (LRA). ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Maiks Hammers jau pavēstījis, ka ASV ir gatavas sniegt jebkādu palīdzību izmeklēšanā, ja to pieprasīs Ugandas valdība.

Svarīgākais