Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ko par Ēģiptē pazudušās Katarskas lietu atklāj Ārlietu ministrija?

© Ekrānšāviņš no avīzes

Par latvietes Māras Katarskas (attēlā) iespējamu pazušanu un atrašanos Ēģiptē, fizisku ietekmēšanu, nonākšanu tiesā un policijā Latvijas Ārlietu ministrija sniedz skopas atbildes. Ministrija esot sniegusi visu iespējamo konsulāro palīdzību, bet personas datu aizsardzības nolūkos neko sīkāk neizpauž. Tomēr Ēģiptes rakstītie un, vēl vairāk, nerakstītie likumi ir tik atšķirīgi no mums pierastajiem eiropeiskajiem, ka, piemēram, latvietei iesaistīties personīgās attiecībās ar ēģiptieti ārpus Eiropas robežām ir riskanti.

Beidzamajās dienās informācija par M. Katarsku ir bijusi dažāda. Sociālajos tīklos viņas piederīgie izplatījuši ziņas, ka sieviete, iespējams, tiek turēta gūstā, sista, sazāļota. Tad viņa ir bezvēsts prombūtnē, pēc tam - atradusies. Arī savā sociālā tīkla Facebook profilā M. Katarska bija ievietojusi pateicību visiem, kuri par viņu uztraucās, un atstājusi vēstījumu, ka viss ir kārtībā. Spriežot pēc pieejamās informācijas, M. Katarska ar savu draugu vai bijušo draugu ir nonākuši policijā un pat tiesā, pēc tam atbrīvoti. Tad arī tapis ieraksts, ka viss ir kārtībā.

Tomēr pēc tuvinieku aktīvas iesaistīšanās vakar Latvijas vēstniecības Ēģiptē darbinieki bija devušies uz vietējo policiju un kopā ar policistiem - uz vīrieša dzīvesvietu, kur M. Katarsku atraduši un nogādājuši atpakaļ policijā. Portāls Delfi vēsta, ka M. Katarskas māsa teikusi - vēstniecības darbinieki pārbaudījuši tā dēvēto laulības līgumu un secinājuši, ka tas neapliecina laulības noslēgšanu.

Neatkarīgā sazinājās ar dažām latvietēm, kuras zina Ēģiptes spēles noteikumus. Tur pastāv divpakāpju laulības vai kopdzīves līgumi. Visvienkāršākais, lai ēģiptietis varētu dzīvot kopā ar, teiksim, eiropieti, ir doties pie jurista un tādu līgumu nopirkt. Savā laikā tas maksājis 100 vai 150 dolāru. Tādējādi tiek nodrošināta aizmugure gan sievietei, gan vīrietim. Ja šāda līguma nav, sievieti var tiesāt par prostitūciju, jo viņai nav tiesību atrasties vīrieša mājoklī, bet vīrieti sodīt. Laulība juridiskā izpratnē tā nav. Laulības līgums, ko reģistrē valsts iestādēs, ir arī mūsu izpratnē īstais dokuments par laulības noslēgšanu un apliecina šo faktu ne tikai Ēģiptē, bet arī citās valstīs. Šādu dokumentu iegūt ir daudz ilgāk un sarežģītāk.