Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV karaspēka izvešana no Sīrijas tiks īstenota, pauž Pompeo

© EPA/Scanpix

ASV karaspēka izvešana no Sīrijas pilnā apmērā, par ko pagājušajā mēnesī paziņoja Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps, notiks, neraugoties uz plašo kritiku, ko šis lēmums izraisījis, ceturtdien sacīja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Ir pieņemts prezidenta Trampa lēmums par karavīru izvešanu. Mēs to darīsim," preses konferencē Kairā sacīja Pompeo.

ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons šonedēļ izklāstīja nosacījumus karaspēka izvešanai, ieskaitot džihādistu grupējuma "islāma valsts" sakāvi un garantijas Vašingtonas sabiedroto kurdu kaujinieku drošībai, pret kuriem Turcija draudējusi nekavējoties izvērst ofensīvu.

Boltona izteikumi tika interpretēti kā atkāpšanās no Trampa sākotnējās ieceres. Tomēr Pompeo skaidroja, ka abu paziņojumu starpā pretrunu nav.

"Nav pilnīgi nekādu pretrunu. Šo versiju izgudrojuši mediji," sacīja Pompeo, uzverot, ka Vašingtona joprojām ir apņēmības pilna nepieļaut "Islāma valsts" atdzimšanu.

ASV prezidenta Donalda Trampa 19.decembra pēkšņais paziņojums, ka no Sīrijas tiek izvesti 2000 tur dislocētie ASV karavīri, radījis satraukumu Vašingtonas amatpersonu vidū un ASV sabiedrotajos ārzemēs, bet ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss atkāpies no amata.

Pompeo pagājušajā nedēļā sacīja, ka ASV strādā pie tā, lai garantētu, ka "turki neslaktē kurdus", ar šiem vārdiem sadusmojot Turciju, kas Pompeo pārmeta "satraucošu zināšanu trūkumu".

Tramps pēc sava sākotnējā paziņojuma, kas sabiedrotos pārsteidza nesagatavotus, kā arī izraisīja satraukumu Sīrijas kurdos, vēlāk skaidroja, ka karaspēka izvešana notikšot lēni.

Sīrijas kurdu kaujinieki bija galvenais ASV sabiedrotais Sīrijā sauszemes operācijā pret "Islāma valsti".

Sīrijas kurdi, bažījoties, ka Turcija var īstenot savus draudus un līdz ar amerikāņu aiziešanu uzsākt uzbrukumu kurdiem, valsts stratēģiski svarīgajās teritorijās valsts ziemeļos aicinājuši izvietot Sīrijas valdības karaspēku.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.