Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Par atkāpšanos no amata paziņojis Makrona preses dienesta vadītājs

© REUTERS/ SCANPIX

Francijas prezidenta Emanuela Makrona preses dienesta vadītājs paziņojis par atkāpšanos no amata, kas varētu būt zīme, ka politiskie skandāli un "dzelteno vestu" protesti sāk sašaurināt prezidenta tuvāko cilvēku loku.

\Silvēns Fors, kurš veidoja Makrona priekšvēlēšanu kampaņu un sarakstījis vairākas no viņa spilgtākajām runām, atstāj amatu personisku iemeslu dēļ, paziņojuši ministri Francijas valdībā.

"Pēc divarpus gadu nerimstoša darba, strādājot pie kandidāta un pēc tam mūsu prezidenta, es vēlos ķerties pie citiem profesionāliem un personiskiem projektiem, un, galvenais, veltīt vairāk laika savai ģimenei," ziņu aģentūrai AFP sacīja Fors.

Gada nogalē Makrona komandu pameta arī viņa politiskais padomnieks, lai vadītu Francijas valdošās partijas kampaņu pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Medijos izplatījušās ziņas, ka arī citi padomnieki apsver aiziešanu.

Privātās sarunās cilvēki, kas strādā pie Makrona, izteikušies, ka reformu gaita, Prezidenta hiperaktivitāte, biežie ārvalstu ceļojumi un nebeidzamā mediju uzmanība negatīvi ietekmē pat vislojālākos līdzgaitniekus.

Pēc Makrona uzvaras prezidenta vēlēšanās 2017.gada maijā Fors pievērsās viņa runu rakstīšanai, bet pagājušajā vasarā Makrons pārliecināja viņu atgriezties pie attiecību veidošanas ar medijiem. Fors šo uzdevumu uzņēmās pēc Makrona bijušā miesassarga vardarbīgā izlēciena un skandāla, kas izraisījās pēc Elizejas mēģinājuma noklusēt šo lietu.

Skandāls negatīvi ietekmēja Makrona popularitāti, un sabiedrībā nostiprinājies priekšstats par viņu kā par iedomīgu prezidentu, kurš stāv tālu no ierindas francūžu dzīves un to problēmām.

Novembrī Francijā sākās protesti pret plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet tie ātri pārauga plašākā kustībā pret Makrona politiku.

Lai gan prezidentam nācies piekāpties protestētājiem vairākos jautājumos, viņš vēlas turpināt reformas, tostarp ieviest stingrākus noteikumus bezdarba pabalsta saņemšanai un apvienot pensiju plānus vienā sistēmā. Šīs ieceres var dot jaunu elpu protestu kustībai.

Jaungada uzrunā Makrons neizrādīja nekādu vēlmi atteikties no saviem plāniem.

"Pēdējos gados mēs esam skaļi nolieguši realitāti. Mēs nevaram strādāt mazāk, pelnīt vairāk, samazināt nodokļus un palielināt tēriņus," uzsvēra prezidents, kura popularitātes reitings pašreiz ir rekordzems.