Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Frontex" nostiprināšanas jautājums:"Bloka dalībvalstis izrāda "kliedzošu liekulību", pauž Junkers

© Reuters/Scanpix

Diskutējot par Eiropas Savienības (ES) robežapsardzības pārvaldes "Frontex" nostiprināšanu, bloka dalībvalstis izrāda "kliedzošu liekulību", atzinis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žaks Klods Junkers.

"Ilgāk nekā divus gadus visi ES valstu un valdību vadītāji pieprasījuši labāk aizsargāt Eiropas ārējās robežas," svētdien vācu laikrakstā "Welt am Sonntag" publicētajā intervijā norādījis Junkers. "Taču tagad pēkšņi no visām pusēm izskan bažas. Tiek apgalvots, ka tas apdraud nacionālo suverenitāti, viss notiekot pārāk ātri un cipari esot pārāk lieli. Tā ir kliedzoša liekulība."

Septembrī EK ierosināja līdz 2020. gadam palielināt "Frontex" pastāvīgā robežsargu korpusa darbinieku skaitu no 1500 līdz 10 000 vīriem.

Ar šo priekšlikumu EK nāca klajā pēc ES jūnija samitā pieņemtā lēmuma, ka bloka ārējo robežu aizsardzība pret nelegālo imigrantu vilni ir augstākā prioritāte.

Taču daudzas dalībvalstis šo EK priekšlikumu uztvērušas ļoti kritiski, un pašreizējā ES prezidējošo valsts Austrija ieteikusi "Frontex" personāla palielināšanu atlikt līdz 2027. gadam.

Savukārt Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers decembrī izteicies, ka "ticams" termiņš, līdz kuram būtu iespējama "Frontex" paplašināšana, būtu 2025. gads.

Junkers piebildis, ka tieši tās dalībvalstis, kas visskaļāk žēlojušās par nepietiekamo ES ārējo robežu aizsardzību, vismazāk ir gatavas atbalstīt EK priekšlikumu.

"Eiropa šādā veidā nevar darboties. Mums jārīkojas ātri, lai mēs būtu sagatavoti un ES ārējās robežas tiktu patiesi kontrolēta," uzsvēris EK prezidents.