Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ES stājušies spēkā stingrāki pretterorisma pasākumi

© scanpix.ee

Brisele, 29.dec., LETA--AFP. Eiropas Savienībā (ES) piektdien stājās spēkā stingrāki pasākumi noziedzības un terorisma apkarošanai, kas paredz uzlabot drošību, efektīvāk daloties ar informāciju.

Jaunajiem noteikumiem, kas stiprina Šengenas Informācijas sistēmu (SIS), ir jāpalīdz robežsargiem un tiesībsargājošajām iestādēm, kā arī jānodrošina lielāka aizsardzība pazudušiem bērniem un pieaugušiem invalīdiem, paziņoja Eiropas Komisija (EK).

ES dalībvalstīm tagad ir "pienākums radīt SIS trauksmes signālu visiem gadījumiem, kas saistīti ar teroristu likumpārkāpumiem," samazinot iespējas, ka aizdomās turētie varētu izsprukt.

Līdz nākamā gada beigām arī Eiropols tiks informēts par visiem SIS terorisma trauksmes signāliem.

"Mēs šodien aizveram kritisku drošības plaisu ES," paziņoja ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls.

"Dalībvalstīm būs pienākums ieviest terorisma trauksmes signālus pastiprinātajā Šengenas Informācijas sistēmā. Jebkuram, kas rada draudus, vairs nevajadzētu palikt nemanītam," viņš piebilda.

ES drošības komisārs Džuljens Kings sacīja, ka ES centās "stiprināt dalīšanos ar informāciju un likt mūsu informācijas sistēmām efektīvāk strādāt kopā".

Jaunie noteikumi arī paredz ievērot pastiprinātos ES personas datu aizsardzības noteikumus, teikts EK paziņojumā.

Piemērs draudiem, pret kuriem aizsardzība jānodrošina jaunajiem noteikumiem, ir 33 gadus vecs Francijas džihādists Medhi Nemušs. 2014.gada maijā viņš nogalināja četrus cilvēkus Briseles Ebreju muzejā, lai gan 2012.gada decembrī bija iekļauts SIS.

Vācijas robežsargi 2014.gada martā reģistrēja Nemuša atgriešanos no Sīrijas un par to informēja Franciju, tomēr viņam izdevās nokļūt Beļģijā un īstenot uzbrukumu.

Sistēmā tiks reģistrēti arī iebraukšanas aizliegumi un lēmumi sūtīt atpakaļ cilvēkus, kas ES uzturas neatbilstoši noteikumiem.

SIS ietver gandrīz 79 miljonus ierakstu, un 2017.gadā informācija no šīs sistēmas tika iegūta piecus miljardus reižu, vēstīja EK.