Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

GADA APSKATS: Drāma ar laimīgām beigām

© ROYAL THAI NAVY /AFP PHOTO/SCANPIX

Vasaras vidū pasaules uzmanība bija pievērsta Taizemei, kur kādā alu kompleksā pēc spēcīgām lietusgāzēm bija iesprostoti 12 jauni futbolisti un viņu treneris.

Pagāja vairākas dienas, līdz alu pētniekiem un niršanas entuziastiem, kuri Taizemē ieradās no visām pasaules malām, izdevās uziet pazudušos. Taču tā bija tikai puse no darba. Pazudušie atradās aptuveni divus kilometrus no ieejas alā, un vairākos desmitiem metru garos posmos šaurā ala bija pilnībā applūdusi, un no tās varēja izkļūt vien ar akvalanga palīdzību. Jūnija nogalē jau bija sākusies lietus sezona, un bija skaidrs, ka ūdens līmenis alās nekritīsies, tāpēc tika apsvērta iespēja gaidīt līdz pat rudenim.

Tomēr galu galā glābēji izlēma riskēt. Alā iesprostotajiem tika sarīkotas nodarbības, kuru laikā viņi apguva niršanas pamatiemaņas, bet pēc tam pie darba ķērās profesionāli akvalangisti. Ar viņu palīdzību iesprostotie cits pēc cita tika aiztransportēti līdz alas ieejai, un 10. jūlijā tika oficiāli paziņots - pēdējais no cilvēkiem, kurš pirms 17 dienām iegāja alā, ir laimīgi no tās izkļuvis.