Tramps ASV aiziešanu no Sīrijas pārrunājis "auglīgā telefonsarunā" ar Erdoanu

© AP/Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps svētdien paziņojis, ka jautājumu par ASV spēku izvešanu no Sīrijas viņš apspriedis "garā un auglīgā telefonsarunā" ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.

"Mēs spriedām par "Islāma valsti", par abu mūsu valstu līdzdalību Sīrijā, par lēnu un ļoti koordinētu ASV spēku aiziešanu no šā reģiona," tviterī rakstījis Tramps, piebilstot, ka sarunā skarti arī tirdzniecības jautājumi.

Jau ziņots, ka Tramps šonedēļ nāca klajā ar negaidītu paziņojumu par ASV bruņoto spēku izvešanu no Sīrijas, ignorējot savus nacionālās drošības padomniekus un nepatīkami pārsteidzot sabiedrotos. Savukārt Ankara viņa lēmumu apsveikusi.

Kā rakstīja Turcijas un ASV mediji, mediji, Tramps šādu lēmumu pieņēmis telefonsarunas gaitā ar Erdoanu.

ASV likumdevēji pauduši bažas par Sīrijā palikušo sabiedroto likteni pēc amerikāņu karavīru aiziešanas, īpaši par kurdu kaujiniekiem, kas cīnījušies pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", kā arī par iespējamo vakuumu, kas izveidosies šai valstī. Vairāki politiķi gan no ASV demokrātu, gan republikāņu rindām apšaubījuši arī prezidenta apgalvojumu, ka "Islāma valsts" Sīrijā ir sakauta.

Reaģējot uz šo Trampa lēmumu, par atkāpšanos paziņojis ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss, kas iepriekš tika brīdinājis, ka pāragra bruņoto spēku izvešana no Sīrijas būtu "stratēģiska kļūda", kā arī ASV sūtnis starptautiskajā koalīcijā cīņai pret "Islāma valsti" Brets Makgērks.

Erdoans nesen draudēja tuvāko dienu laikā uzsākt jaunu operāciju pret kurdu Tautas aizsardzības vienībām (YPG), kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijas ziemeļos gar robežu ar Turciju un līdz šim bijušas nozīmīgākais militārais spēks ASV atbalstītajās sauszemes operācijās pret "Islāma valsti" Sīrijā. Ankara uzskata YPG par Turcijā aizliegtā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzaru.

Pēc Trampa lēmuma Ankara gan paziņojusi, ka atliks solīto ofensīvu, tomēr Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ("Syrian Observatory for Human Rights", SOHR) ziņo, ka Turcija savelk spēkus netālu no kurdu kontrolētā apvidus Sīrijas ziemeļos, un arī Turcijas mediji vēsta, ka abu valstu robežu šķērso jauni papildspēki.

Kā domā eksperts kurdu jautājumos Mutlu Čivirolu, ASV spēku izvešana "pavērs ceļu Turcijas operācijām pret kurdiem, un sāksies asiņains karš".

Svarīgākais