FOTO: Katalāņu protestētāji bloķē ceļus ap Barselonu

© SCANPIX

Katalāņu protestētāji piektdien bloķējuši automaģistrāli un desmitiem ceļu ar Barselonu, paužot dusmas par Spānijas valdības lēmumu nedēļas nogalē pilsētā rīkot kabineta sēdi.

Katalonijas neatkarības atbalstītāji aicinājuši rīkot protestus, lai izrādītu savu nepatiku par Spānijas premjera Pedro Sančesa lēmumu iknedēļas valdības sēdi rīkot Barselonā.

Drošības pastiprināšanai reģionā, par ko parasti atbild Katalonijas policija, piesaistīti simtiem policistu no Spānijas nacionālās policijas.

Sančess ceturtdien tikās ar Katalonijas premjerministru Kimu Torru, pēc kura abi izplatīja kopīgu paziņojumu, aicinot uz dialogu konflikta atrisināšanai par reģiona nākotni.

Katalonijas reģionālā valdība pagājušā gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Toreizējā Spānijas konservatīvā valdība nekavējoties atlaida Katalonijas valdību un parlamentu, atjaunoja reģionā tiešo Madrides pārvaldi un izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas.

Taču pagājušajā decembrī notikušajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt savu vairākumu reģionālajā parlamentā.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais