Resnuma dēļ bērni kļūst neaktīvi

Pētnieki ir mēģinājuši pamatot, ka nevis fizisku aktivitāšu trūkums rada bērniem lieko svaru, bet gan tieši liekā svara dēļ bērni kļūst mazkustīgi un izvēlas ar sportu nenodarboties.

11 gadus ilgušā pētījuma laikā pētnieki bija uzraudzījuši vairāk nekā 200 bērnus no Plimutas. Pētījumā, kas publicēts izdevumā Archives of Disease in Childhood, teikts, ka programmām, kas paredzētas bērnu liekā svara mazināšanai, vairāk uzmanības ir jāvelta pārtikai, nevis fiziskiem vingrinājumiem, jo, ja pārtika izraisa svara pieaugumu, tas pēcāk traucē būt fiziski aktīviem.

Pētījumā parādīts, ka bērni, kas pieņēmās svarā, relatīvi maz nodarbojušies ar fiziskiem vingrinājumiem. Par desmit procentiem palielināts ķermeņa svars septiņus gadus vecam bērnam nozīmē, ka viņš dienā vidēji četras minūtes mazāk nodarbojas ar vidēji enerģiskām vai enerģiskām fiziskām aktivitātēm. Tas var izklausīties maz, tomēr summējot šiem rādītājiem ir liela ietekme, saka profesors Terijs Vilkins.

Liekais svars bērniem liek par savu ķermeni slikti domāt, un tie izvēlas labāk neiesaistīties sportiskās nodarbēs. Viņiem tajās ir arī lielāks fizisks diskomforts.

Svarīgākais