Krievu diriģentu apsūdz zēna izvarošanā

Taizemes varas iestādes apsūdzējušas Krievijas Nacionālā orķestra māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Mihailu Pļetņevu 14 gadus veca zēna izvarošanā. Viņš atbrīvots pret 300 000 batu (9000 ASV dolāru) lielu drošības naudu, taču M. Pļetņevam liegts atstāt Taizemi un ik pēc 12 dienām viņam jāpiesakās tiesā.

Jau otrdien Taizemes mediji vēstīja par kratīšanu, kas veikta mājā, kurā atvaļinājumu Pataijas kūrortā pavada M. Pļetņevs. Tika ziņots, ka viņa datorā atrasti nepiedienīgi attēli, kurus var kvalificēt kā bērnu pornogrāfiju.

RIA Novosti norāda, ka vēl otrdienas vakarā Krievijas Nacionālā orķestra pārstāve Svetlana Čapligina apgalvojusi, ka M. Pļetņevam nekādu problēmu neesot. "Pavisam drīz viņa atvaļinājums beigsies, un viņš gatavojas atgriezties Krievijā. Visi plāni palikuši bez izmaiņām," sacīja S. Čapligina, atgādinot, ka orķestrim 9. jūlijā jādodas turnejā pa Eiropu. Tagad ir skaidrs, ka turnejā orķestris dosies bez mākslinieciskā vadītāja.

53 gadus vecais M. Pļetņevs īsā telefonsarunā ar AP apstiprinājis, ka viņam nav nodoma pamest Taizemi. "Bet visa šī lieta ir viens liels pārpratums," viņš piebildis, atsakoties no sīkākiem komentāriem. Taizemes policija tikmēr pavēstījusi, ka M. Pļetņeva aizturēšana saistīta ar informāciju, kas iegūta no kāda vietējā iedzīvotāja, kurš vadījis grupējumu, kas ārzemniekiem piedāvā bērnu prostitūtu pakalpojumus. Krievijas ārlietu ministrijas pārstāvis Andrejs Ņesterenko aģentūrai Interfax pavēstījis, ka problēmas risināšanā jau iesaistījusies Krievijas vēstniecība Bangkokā. Vēstniecības darbinieks Andrejs Dvorņikovs sarunā ar RIA Novosti stāstījis, ka M. Pļetņeva mājā patiešām veikta kratīšana, taču nekas aizdomīgs tajā neesot atrasts. Pēc A. Dvorņikova vārdiem, vienīgie pierādījumi pret diriģentu esot Taizemes pilsoņa (vai pilsoņu) liecības.

Jāatgādina, ka pianists M. Pļetņevs 2005. gadā saņēma Grammy balvu par Sergeja Prokofjeva Pelnrušķītes aranžējumu. Viņš ir arī Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva padomnieku grupas loceklis. Taizemē M. Pļetņevs uzturas bieži, viņam tur pieder restorāns un vairāki uzņēmumi, vēsta AP.

Svarīgākais