Ziemassvētku slaktiņa sekas: Terorismu apkaros, pat aizliedzot nažus

PILSĒTA SĒRĀS. Karogi Strasbūrā ir nolaisti pusmastā, un Ziemassvētku gaidu vietā vecpilsētā valda skumjas © SCANPIX

Sakritības dēļ tieši šajā plenārsesijā Eiropas likumdevējs ir rosinājis stiprināt cīņu pret terorismu, tostarp novērst riska personu radikalizēšanos cietumos. Un tieši tas noticis ar Šerifu Šekatu, kurš otrdien sarīkoja asinspirti pašā Strasbūras centrā. Atklājot uguni uz neaizsargātiem cilvēkiem, viņš kliedzis: «Allāhu Akbar.» Musulmanis.

Vakar karogi Francijā plīvoja pusmastā. Eiropas slavenākais Ziemassvētku tirdziņš slēgts. Tāpat arī daudzas izklaides un atpūtas vietas.

Polcija ceturtdien nošāvusi uzbrucēju, kurš bēguļoja kopš apšaudes sarīkošanas pie Strasbūras Ziemassvētku tirdziņa otrdienas vakarā. Vairāk nekā 700 policistu meklēja 29 gadus veco Šerifu Šekatu. Kā pavēstīja avots, Šekats tika nošauts Strasbūras Neidorfas rajonā, kurā policija iepriekš ceturtdien bija izvērsusi operāciju. Pēc avotu sniegtās informācijas, aizdomās turamais atklājis uguni uz policistiem un atbildes ugunī nogalināts.

Neatkarīgā vakar jau ziņoja, ka meklēšanas operācija tika pārcelta no Strasbūras centra uz Vācijas mazpilsētu Kēlu - turpat netālu otrpus Reinai. Četri cilvēki esot aizturēti. Aģentūra Reuters vēsta, ka tie ir abi terorista brāļi, tēvs un māte.

Saņems Šekatu, nāks nākamais

Lai arī Strasbūras centrā atkal drīkst brīvi pārvietoties, drošības pasākumi nav atcelti. Pretterorisma operācijā iesaistīti simtiem policistu un karavīru. Papildu drošībai piesaistītas apsardzes kompānijas. Kā novēroja Neatkarīgā, ienākot dažādās iestādēs un arī viesnīcās, visi cilvēki tiek pārbaudīti. Savukārt lielveikalos ne vien jāuzrāda somu saturs, bet arī jāatpogā mēteļi un jakas, lai apsardze pārliecinātos, vai zem drēbēm nav paslēpts ierocis. Tomēr kopumā iespaids ir tāds, ka drošības pasākumi pakāpeniski tiek mīkstināti, jo, lai arī terorists ir uz brīvām kājām, pilsētai jāatgriežas savā normālajā ikdienas dzīves ritmā. Savukārt par cīņu ar terorismu jādomā stratēģiskā līmenī. Saņems ciet Šekatu, nāks nākamais. Tam jāgatavojas.

Kā ziņo aģentūra AFP, Francijas Iekšlietu ministrijas ekstrēmistu melnajā sarakstā iekļauti 25 000 cilvēku un no tiem 9700 tieši par atbalstu vai saistību ar Islāma teroristu kustību. Francijas terorisma lietu prokurors Remī Eics pavēstījis, ka Šekats ir bijis šajā sarakstā. 2015. gadā reģistrēts kā potenciāls ekstrēmists. Turklāt par dažādiem noziegumiem, ieskaitot vardarbību un laupīšanu, tiesāts kopumā 27 reizes - Francijā, Vācijā un Šveicē.

Pretterorisma priekšlikumi

Eiropas Parlaments priekšlikumos terorisma apkarošanai, kas pieņemti dienu pēc terorakta, iesaka dalībvalstīm un Eiropas Komisijai «terorismu nesaistīt tikai ar džihādu, bet saglabāt tikpat lielu modrību arī attiecībā uz citiem terorisma draudiem». Tomēr Šekats neapšaubāmi ir džihādists, radikalizējies islāmists. Un tas noticis tieši viņa ieslodzījuma laikā. Parlamenta rezolūcijā šāda situācija tiek apskatīta:

«Ir zināms, ka daudzas personas, kuras ES veic teroristu darbības, bieži sāk ar sīkiem noziegumiem un ir ideoloģiski ietekmētas cietumā, pievēršot tās vardarbīgam ekstrēmismam.» Parlaments uzsver, ka «cietumā būtu jāveicina rehabilitācija, reintegrācija un atkārtotu pārkāpumu iespējamības novēršana, nevis kūdīšana uz vardarbīgu ekstrēmismu». Attiecīgi dalībvalstīm būtu rūpīgāk jāizvērtē atkārtotu likumpārkāpumu risks un jāveic antiradikalizācijas pasākumi. Tādi jāīsteno arī skolās. Parlaments iesaka vēl vairākas lietas, ko vajadzētu ieviest cīņai pret teroristiem. Piemēram, jāievieš radikālo sludinātāju ES kontrolsaraksts, ciešāk jāuzrauga no austrumiem Eiropā atgriezušies kaujinieki, jāatsaka patvērums par terorismu tiesātiem cilvēkiem. (Uz Šekatu gan tas nekādi neattiecas. Viņš ir marokāņu izcelsmes, taču dzimis Francijā. Tātad pilntiesīgs pavalstnieks.)

Tagad jāvēršas pret nažiem

Vismaz pāris rosinājumi Eiroparlamenta rezolūcijā ir problemātiski. «Drukātu vai tiešsaistē publicētu uz vardarbību aicinošu propagandas materiālu likvidēšana» var nonākt konfliktā ar Eiropas vārda brīvības principiem. Savukārt «nažu nēsāšanas ierobežojumi un bīstamāko nažu aizliegšana» izskatās pēc naiva mēģinājuma vērsties pret jebkāda veida priekšmetiem, ar ko iespējams nogalināt. Tādā gadījumā jāaizliedz arī ķieģeļi un pilnīgi noteikti smagās automašīnas, jo tās teroraktos izmanto, lai ievestu pūlī sprāgstvielas vai vienkārši sabrauktu cilvēkus. Šekata arsenālā patiešām bija kaujas nazis, viņa mājās atrasta arī granāta, taču cilvēkus Ziemassvētku tirdziņā viņš nogalināja un ievainoja ar šaujamieroci. Nu jau otrdienas terorakta norise ir diezgan precīzi restaurēta.

Policisti nepaguva neko

Par uzbrucēja reliģisko apsēstību liecina ne vien Allāha piesaukšana, šaujot cilvēkos, bet arī baiļu trūkums. Jāatgādina, nogalināti ir divi cilvēki, vēl vienam iestājusies smadzeņu nāve, seši ir smagi ievainoti, seši vieglāk. Trīs cilvēki uzbrucēju mēģināja apturēt, bet neveiksmīgi. Skrienot prom no notikuma vietas, viņš vēl iesaistījās apšaudē ar četriem karavīriem un tika ievainots rokā. Tomēr teroristam izdevās ielēkt turpat esošajā taksometrā. Vadītājs jau nopratināts. Terorists viņam lielījies, ka nogalinājis vismaz desmit cilvēku, palepojies ar ievainojumu. Mašīnu pavēlējis apturēt pie policijas iecirkņa un, pirms nozust tumsā, vēl paguvis izšaut uz policistiem. Policisti nepaguva neko.

Terorakta izmeklēšana un šāvēja meklēšana turpinās. Tikmēr starptautiskajās ziņu lentēs Eiropas Ziemassvētku galvaspilsētā notikušais terorakts slīd arvien zemāk. Pasaulē notiek jaunas traģēdijas.