Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

NRA žurnālists par pieredzēto teroraktu Strasbūrā: Šāvieni, kliedzieni, sirēnu skaņas

TERORAKTA VIETA. Šī nelielā šķērsiela vēl vakar rīta pusē bija no abām pusēm slēgta un karavīru apsargāta. Acīmredzot tieši te sākās slaktiņš un bija vācami pierādījumi © AFP/ SCANPIX

Ar biedējošu regularitāti radikāli noskaņoti musulmaņi uzbrūk Eiropas miermīlīgajam dzīvesveidam. Otrdien vakarā šāds uzbrukums notika Francijā – Strasbūras Ziemassvētku tirdziņā.

Saskaņā ar vakar pēcpusdienā precizētajām ziņām, ir divi mirušie, vienam upurim iestājusies smadzeņu nāve, 12 ievainotie. Apšaudē ar policiju ievainots arī pats uzbrucējs Šerifs Šekats, taču viņam izdevies izbēgt no aplenkuma. Jau rīta pusē plaša meklēšanas operācija no Strasbūras centra pārcēlās uz Reinas otru krastu - Vācijas mazpilsētiņu Kēlu. Iespējams, uzbrucējam ir līdzzinātāji. Iespējams, tiek plānoti jauni terorakti. Francijā paaugstināts terorisma draudu līmenis, pastiprināti drošības pasākumi, un visā Eiropā tiek uzmanīti Ziemassvētku tirdziņi. Lai gan uzmanīts tika arī šis.

Kārtējās Eiropas Parlamenta sesijas dēļ šajā laikā pilsētā atradās arī paliela Latvijas žurnālistu grupa, tostarp arī divi Neatkarīgās pārstāvji. Katram iedzīvotājam un katram pilsētas viesim terorakts lika mainīt darba kārtību. Jau ierodoties Strasbūrā, bija manāms, ka ierastie drošības pasākumi ir pastiprināti. Karavīri nevis kā allaž lēni patrulēja pa centrālo staciju, bet, izkārtojušies ķēdē, filtrēja un novērtēja katru nācēju. Tālāk, tuvojoties kanālmalas tiltiņiem, kas ved vecpilsētā, bija izvietoti posteņi un pilnīgi katram nācējam tika pārbaudīts somu saturs. Bet tā jau tam jābūt, jo Ziemassvētki taču tuvojas, un diemžēl teroraktu vēsture rāda, ka šo Eiropas tradīciju teroristi nez kāpēc ļoti nīst. Naids ir viņu reliģija.

Šāvieni, kliedzieni, sirēnu skaņas

Darbadiena Eiropas Parlamentā aizritēja ierastajā steigā: budžets, Brexit, migrācija. Žurnālisti intervē deputātus, raksta rakstus, ierunā tekstus, filmē sižetus. Viss kā parasti līdz vēlam vakaram. Un tad sākās.

Uzbrukums Klebēra laukumā notika otrdien ap astoņiem vakarā. Tā bijusi ilga apšaude. Kliedzieni, ievainoto vaidi, sirēnu skaņas. Nākamajā dienā tie ik pa brīdim atskanēja arī parlamenta Preses telpā. Kolēģi gatavoja sižetus un publikācijas par piedzīvoto, kas aizceļoja uz visām Eiropas pusēm, Latviju ieskaitot.

Bet traģiskajā otrdienas vakarā daļa Latvijas pārstāvju vēl turpināja strādāt, daļa jau bija devušies laukā no parlamenta. Vispirms izplatījās ziņas, ka centrā noticis ugunsgrēks vai kas tamlīdzīgs. Uz transporta tablo parādījās brīdinājums, ka negadījuma dēļ maršrutos un grafikos ir izmaiņas. Kāds no mums iekāpa tramvajā, kāds autobusā, kāds nekur neiekāpa, kāds aizgāja līdz centram, un turpat visi arī iestrēga uz daudzām stundām. Satiksme tika apturēta, pilsētas centrs noslēgts. Visur policija, armija, helikopteri virs galvām. Bija sāktas vērienīgas medības.

Kājām uz Vāciju

Tiem ļaudīm, kuri dzīvo centrā, nācās vairākas stundas gaidīt pie posteņiem bloķētajās ielās. Kuri bija iekšā, nedrīkstēja pamest mājas. Tas pats attiecās uz Eiroparlamentā palikušajiem - drošības apsvērumu dēļ viņi netika laisti ārā.

Savukārt tiem, kuri bija paguvuši iziet, uz viesnīcām nācās doties kājām. No Strasbūrā esošajiem latviešu žurnālistiem laikam visvairāk nepaveicās Henrietai Verhoustinskai. Viņa bija ieradusies saistībā ar Saharova balvas piešķiršanu Krievijas politieslodzītajam Oļegam Sencovam, taču terora akts šo pasākumu aizēnoja, tāpat kā visas citas eirokrātu aktualitātes. Henrietai nācās no centra iet kājām uz viesnīcu Vācijas pusē. Piecus kilometrus, varbūt arī vairāk. Visu nakti turpinājās stresaina sarakste, kolēģi cits par citu raizējās. Arī Eiroparlamenta Latvijas pārstāvniecības dāmas.

Merry Christmas

Pasažieriem, kuri terorakta izziņošanas brīdī atradās transportā, vienalga kurā pilsētas vietā, lika kāpt laukā, un transports atgriezās savās bāzēs. Neatkarīgās autobusa šoferis izdarīja izņēmumu - neizsēdināja savu vienīgo pasažieri kaut kādā industriālā rajonā, bet aizrāva līdz galapunktam. Nolamājās uz draņķa teroristiem, pateica Merry Christmas, turpat ielas vidū apgrieza autobusu un prom bija. Iespējams, tieši tādu pašu pakalpojumu izdarīja taksists, kurš it kā izveda ievainoto teroristu laukā no vecpilsētas aplenkuma. Tā vismaz baumo. Kaut gan mūsu kolēģu mēģinājumi izsaukt taksi bija nesekmīgi. Tātad varbūt tas taksometra šoferis bija līdzinātājs.

Meklēšanas operācija turpinājās Kēlā - turpat, kur mitinājās vairāki latviešu kolēģi. No rīta pieturā - atkal signālugunis, 12 policisti, suņi, cilvēki tiek pārbaudīti.

Vajadzēja viņu deportēt tālāk

Arī vecpilsētas centrā trauksme saglabājās gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Virs ieejas operācijas rajonā lampiņu virtenēs ietīts mirgoja uzraksts Strasbourg Capitale de Noel - Strasbūra Ziemassvētku galvaspilsēta. Savukārt apakšā mirgoja specdienestu automašīnu bākugunis. Ielas posmu, kurā acīmredzot bija sākusies apšaude, no abām pusēm apsargāja karavīri. Iziet no vecpilsētas nebija vienkārši, jo vairākas ielas bija bloķētas, brīdinājuma lentēm norobežotas. Strupceļā nonākušie gājēji, galvas nodūruši, centās ātrāk pamest šo vietu. Vienīgi televīziju žurnālisti lielās baznīcas tuvumā ierunāja savus standapus, bet fotogrāfi klīda vērtīgu kadru meklējumos. Ziemassvētku tirdziņš slēgts.

Varas iestādes ziņoja, ka saistībā ar teroraktu aizturētas vairākas personas, bet 29 gadus vecā Šerifa Šekata viņu vidū nav. Gan Vācijas, gan Francijas tiesībsargājošajām iestādēm viņš jau iepriekš bija zināms kā islāma radikālis. Savas reliģiskās prakses uzsācis cietumā. 2017. gadā viņš tika deportēts no Vācijas uz Franciju. Bet vajadzēja deportēt stipri tālāk.