Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Angarskas maniakam par 78 slepkavībām otrs mūža ieslodzījums

© AFP/ SCANPIX

Krievijas pilsētas Irkutskas tiesa vakar piespriedusi otro mūža ieslodzījumu 54 gadus vecajam bijušajam milicijas darbiniekam Mihailam Popkovam, kurš laikā no 1992. līdz 2010. gadam noslepkavojis vismaz 77 sievietes un vienu vīrieti. 2015. gadā par Angarskas maniaku iedēvētais noziedznieks jau tika notiesāts par 22 slepkavībām, bet tagad pierādītas vēl 56 epizodes, turklāt viņš lielījies, ka upuru skaits esot vēl lielāks.

Kā norāda Krievijas mediji - beidzamo simt gadu laikā šajā valstī tik asinskāri slepkavas tiesas priekšā nav stājušies. Par Rostovas miesnieku iedēvētais Andrejs Čikatilo, kurš savus noziegumus pastrādāja vēl padomju laikā, tika atzīts par vainīgu 52 slepkavībās, un 1994. gadā viņu sodīja ar nāvi. Savukārt Šaha galdiņa slepkava Aleksandrs Pičuškins (viņš bija apņēmies Maskavā pastrādāt 64 slepkavības pēc analoģijas ar šaha lauciņu skaitu) tika notverts pēc 48 upuru nogalināšanas. A. Pičuškinu tiesāja 2007. gadā, kad Krievija jau bija atteikusies no nāvessoda, un viņam piesprieda mūža ieslodzījumu.

M. Popkovs, kurš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā strādāja Angarskas pilsētas milicijā, savu noziegumu sēriju uzsāka 1992. gada vasarā. Par viņa upuriem parasti kļuva sievietes, kuras vēlā vakarā stundā uz ielas atradās vienatnē (visbiežāk alkohola reibumā) un piekrita nereti milicijas formas tērpā ģērbtā automašīnas Ņiva vadītāja piedāvājumam aizvest viņas līdz mājām. Taču brauciens parasti beidzās kādā no piepilsētas mežiem, kur slepkava bieži vien sākumā izvaroja savu upuri, bet pēc tam lika lietā kādu no instrumentiem - nazi, skrūvgriezi, āmuru, kaltu vai cilpu -, lai nogalinātu sievieti. Pēc aresta M. Popkovs izmeklētājiem stāstīja, ka uzskatījis sevi par «sanitāru» vai «tīrītāju», kura uzdevums ir atbrīvot sabiedrību no morāli pagrimušām sievietēm. Interneta ziņu vietne Gazeta.ru raksta, ka slepkavību sērija sākusies neilgi pēc tam, kad M. Popkovs pieķēris sievu neuzticībā - savai dzīvesbiedrei viņš šo sānsoli galu galā piedevis, taču sācis izjust naidu pret citām sievietēm. Tiesu medicīniskā ekspertīze slepkavu atzinusi par pieskaitāmu, lai gan atzinusi, ka zināmas patoloģijas ir novērojamas - maniaks guvis lielu baudu no upurim sagādātajām ciešanām.

Interneta ziņu vietne Newsru.com norāda, ka vairākus gadus M. Popkova pastrādātie noziegumi pat nav kārtīgi izmeklēti - upuru līķus viņš parasti apraka un tos ne vienmēr izdevās uziet un identificēt, turklāt deviņdesmito gadu pirmā puse Austrumsibīrijā (tāpat kā citur Krievijā) bija bandītisko grupējumu rēķinu kārtošanas kulminācijas laiks, un izmeklētājiem bija vienkāršāk norakstīt neatrisinātās slepkavības uz šīm cīņām. Vien 1998. gadā, pateicoties kādam enerģiskam izmeklētājam, kurš saprata, ka Angarskas apkaimē darbojas uz sieviešu slepkavošanu tendēts maniaks, virkne lietu tika apvienotas vienā. Vēl vairāk - kādas uzbrukumā izdzīvojušas sievietes liecības un informācija, ka netālu no vietām, kur atrasti upuri, neilgi pirms tam redzēta miliča vadīta automašīna Ņiva, ļāva nākt uz M. Popkova pēdām, taču Irkutskas apgabala prokuratūra, rūpējoties par mundiera godu, šo pavedienu šķetināt tālāk aizliedza un parūpējās, lai izmeklētāju pārceļ citā darbā. Pats M. Popkovs, kurš nesen bija saņēmis jaunākā leitnanta dienesta pakāpi, tajā pašā gadā atvaļinājās no dienesta (nav īsti skaidrs, vai tāpēc, ka juta loku ap sevi savelkamies, vai citu iemeslu dēļ). Taču no slepkavošanas viņš vairs nespēja atturēties, un vienīgās izmaiņas bija tās, ka noziedznieks vairs neizmantoja miliča formas tērpu un upurus izvaroja vien retu reizi - atmiņā bija palikusi sasirgšana ar sifilisu.

Izmeklēšana šajā lietā atsākās vien 2002. gadā, pateicoties publikācijai avīzē Moskovskij Komsomoļec, kas pievērsa augsta ranga Iekšlietu ministrijas amatpersonu uzmanību. Taču pagāja vēl desmit gadu, līdz slepkavu beidzot izdevās identificēt, pateicoties DNS analīzēm, kuras lika nodot teju visiem Angarskas vīriešiem. Līdz 2015. gada tiesas prāvai M. Popkovs atzinās 22 slepkavībās, bet vēlāk atklāja, ka nogalinājis vēl 59 cilvēkus, to skaitā kādu milici, kuram, šķiet, bija radušās aizdomas, ka viņš iesēdies sen meklētā maniaka vadītajā automašīnā. Trīs M. Popkova pieminētās epizodes tiesa gan atzina par nepierādāmām, jo slepkava vai nu bija aizmirsis, vai apzināti norādījis nepareizas vietas, kur apracis upurus. RIA Novosti vēsta, ka vakardienas spriedumu M. Popkovs gatavojas pārsūdzēt, jo viņu ļoti aizskāris lēmums par anulēto dienesta piekāpi un Iekšlietu ministrijas darbinieka pensijas (24 000 rubļu jeb aptuveni 315 eiro mēnesī) atņemšanu.