Atklāti nogalinātā žurnālista Hašogi pēdējie vārdi; viņa ķermenis sadalīts ar zāģi

© AFP/ SCANPIX

"Es nevaru paelpot!" Tie bijuši pēdējie vārdi, ko pirms nāves pateicis nogalinātais ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča kritiķis, žurnālists Džamals Hašogi.

Anonīms avots, kurš iesaistīts žurnālista slepkavības izmeklēšanā, ziņu kanālam CNN atklājis, ka audio ierakstā dzirdams, ka žurnālists pirms nāves vairākkārt atkārtojis, ka nespēj paelpot.

Tāpat viņš uzsver, ka žurnālista slepkavība nav bijuši nejaušība, bet gan iepriekš rūpīgi izplānota un 2.oktobrī realizēta. Audio transkriptā arī norādīts, ka brīdī, kad veikta Hašogi slepkavība telpā atradušies vairāki cilvēki. Pēc viņa nāves ķermenis sadalīts ar zāķi, turklāt klātesošajiem lūgts ieslēgt skaļāk mūziku, lai slāpētu citas skaņas.

CNN arī norāda, ka pēc notikušā notikušas vairākas telefonsarunas, kurās par notikušā gaitu tiek informētas personas Saūda Arābijā. Šis ir līdz šim plašākais komentārs, kas sniegts par audio ierakstā dzirdamo.

Jau vēstīts, ka abu lielo ASV politisko partiju senatoru grupa sagatavojusi rezolūcijas projektu, kurā Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks Mohammeds bin Salmans vainots žurnālista un režīma kritiķa Džamala Hašogi slepkavībā.

Rezolūcija ir viens no soļiem, kas tiek apsvērts pēc Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) ziņojuma noklausīšanās Kapitolija kalnā aiz slēgtām durvīm.

Senāts "augstā mērā ir pārliecināts", ka bin Salmans "bija līdzvainīgs slepkavībā", teikts rezolūcijas projektā, kuru iesniedzis viens no galvenajiem Trampa sabiedrotajiem republikāņu senators Lindsijs Greiems un demokrāte Daiena Fainstaina.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.

Atbilstoši ASV mediju ziņām CIP guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis bijis iesaistīts slepkavības organizēšanā, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais