Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas ārlietu ministrs aicina ES noteikt Krievijai jaunas sankcijas par uzbrukumu Ukrainas kuģiem

© Scanpix

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pirmdien aicinājis Eiropas Savienību (ES) noteikt jaunas sankcijas Krievijai saistībā ar novembrī notikušo uzbrukumu Ukrainas kuģiem Kerčas šauruma rajonā.

"Esmu pārliecināts, ka nesenās militārās darbības pret Ukrainas floti (..) ir starptautisko tiesību pārkāpums, kas nedrīkst palikt bez sekām," viņš sacījis žurnālistiem Briselē pirms ES ārlietu ministru apspriedes. "Nesaku, ka mēs ceram to izlemt šodien, bet sankcijām saistībā ar šo incidentu jābūt darba kārtībā."

Pēc ministra teiktā, "mūsu paziņojumi par bažām, dziļām bažām vai pat ļoti dziļām bažām" uz Krieviju neatstāj iespaidu. "Tie tiešām kļūst par retoriku, uz kuru nav nekādas reakcijas," viņš norādījis, piebilstot, ka sankcijas būtu jānosaka pret Krievijas Melnās jūras flotes vadību.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Lietuvas Migrācijas departaments pēc Ārlietu ministrijas lūguma paplašināja savu Krievijas pilsoņu "melno sarakstu", iekļaujot tajā 20 personas, kas saistītas ar incidentu Kerčas šaurumā.

Tomēr Linkevičs atzinis, ka nacionālās sankcijas vien nav pietiekami efektīvas.

Krievijas bruņotie spēki 25.novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.